Netflix tar giftpille mot oppkjøp

Vender ryggen til aksjeraider.

Netflix tar giftpille mot oppkjøp
Strømmingstjenesten Netflix er ikke interessert i å bli offer for oppkjøp. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Forrige uke steg Netflix kraftig på børsen etter at storinvestor Carl Ichan sikret seg 10 prosent av selskapet gjennom å kjøpe opsjoner (fremtidig rett til å kjøpe aksjer til en gitt pris) og aksjer. Ichan var helt åpen på at hans mål med aksjekjøpet var å finne en kjøper til det som har vokst til å bli verdens største strømmingstjeneste på nettet.

Men styret i Netflix, med toppsjef og grunnlegger Reed Hastings, likte ikke dette. De har tydeligvis ikke planer om å bli kjøpt opp. Derfor satte styret seg ned mandag og konstruerte det som på finansspråket kalles en giftpille.

Giftpillen går i all enkelhet ut på følgende: Aksjonærene i Netflix får rett til å kjøpe flere aksjer i selskapet dersom en investor kjøper mer enn 10 prosent av aksjene i selskapet. Hensikten er å overstrømme markedet med aksjer dersom noen prøver å gå over denne terskelen, og dermed gjøre det dyrere for en potensiell raider å kjøpe en kontrollerende andel. Det melder Wall Street Journal.

Tegningsrettene til nye aksjer vil bare gjelde aksjonærer som eide aksjer før 2. november. Siden Ichan stort sett har opsjoner vil han ikke bli omfattet av ordningen. Den er altså spesialtilpasset for å stagge nettopp han.

Miliardær og aksjeraider Carl Ichan er ikke glad for at Netflix tar grep for å hindre han å selge selskapet.
Miliardær og aksjeraider Carl Ichan er ikke glad for at Netflix tar grep for å hindre han å selge selskapet. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Ichan har ikke svart på amerikanske mediers spørsmål om saken, men i en kunngjøring til amerikanske finansmyndigheter skriver han mandag at dette er et eksempel på dårlig selskapsstyring fordi aksjonærene ikke fikk si sin mening gjennom å stemme over det på en generalforsamling.

Hva som vil bli Ichans neste steg gjenstår å se, men milliardæren er ikke kjent for å gi opp ved første hindring. Han har allerede krevd at alle styremedlemmene må velges for hvert år, noe som vil gjøre det enklere for å han å få inn folk i styret som deler hans syn på selskapets fremtid.

    Les også:

Les mer om: