BEDRIFTSTEKNOLOGI

NETnet vil tilby rikstelefoni

Da Telenor kunngjorde vilkår for samtrafikk på telefonitjenester fra 1. januar 1998, konkluderte bransjen med at de færreste ville konkurrere med Telenor på rikstelefoni. Men utsikter til lave marginer skremmer ikke Børge Granli i NETnet.

Øystein Kvistad
10. okt. 1997 - 14:57

I motsetning til kollega Morten Neeb i Tele2 og andre teleoperatører som ønsker å utfordre det gamle televerket på det norske markedet, opplever ikke NETnet-direktør Børge Granli Telenor som en umulig samtalepartner i samtrafikkforhandlingene.

- Vi har en god dialog med Telenor, og regner med å ha en samtrafikkavtale i havn i god tid før liberaliseringen 1. januar 1998, sier Granli til digi.no. Samtidig røper NETnet-sjefen at selskapet har klare ambisjoner om å ta opp konkurransen med Telenor på rikstelefoni fra årsskiftet.

- Det blir full kamp fra dag én, sier Granli, som setter sin lit til at en maksimal utnyttelse av alliansepartneren ElTeles infrastruktur vil kunne legge press på Telenors sterke posisjon i rikstelefonimarkedet.

NETnet gikk inn i energiverkenes teleallianse ElTele i september i år - et samarbeid som innebærer at ElTele vil tilby utenlandstrafikk fra NETnet til sine kunder. Med NETnet på laget seiler altså Eltele opp som en seriøs utfordrer til Telenor som tilbyder av utenlandstelefoni.

Men det stopper ikke der.

Med den infrastrukturen ElTele har i dag, vil NETnet i løpet av 1998 også etablere seg på det nasjonale markedet for taletelefoni både i privat- og bedriftsmarkedet. ElTele leverer allerede i dag teletjenester til flere hundre bedriftskunder. Også NETnet har sin store styrke i markedet for små og mellomstore bedrifter. Den viktigste grunnen til at Telenor bør ta utfordringen fra ElTele/NETnet-sfæren på alvor, er at ElTeles regioner allerede dekker hele 80 prosent av landets befolkning. Når den siste rest av telemonopolet faller ved årsskiftet, vil ElTele/NETnet satse alt på å bli en seriøs, landsdekkende konkurrent til Telenor.

Gjennom allianser har energiverkene ambisjoner om å bygge seg opp til å bli nest størst på telemarkedet i Norge. Samarbeidet med eksisterende teleoperatører - eksempelvis France Telecom og NETnet - vil bygge på ElTeles strategi om utbygging og kontroll av lokal fiberbasert infrastruktur, bredbåndtjenester og regional organisasjonsstruktur. Dette skal bidra til et betydelig antall arbeidsplasser i de ulike regionene ElTele i dag er representert, håper gruppen.

- NETnets filosofi er å være best på kreativitet, innovasjon, pris og teknologiutnyttelse. Med ElTeles infrastruktur i ryggen vil vi kunne overraske mange, mener Granli

Siden NETnet ble etablert i 1995 har selskapet ekspandert voldsomt. I skrivende stund sysselsetter selskapet omlag 500 personer (inklusive innleid konsulenthjelp) i Europa. I Norge sysselsetter selskapet omlag 40 mennesker, tilsvarende 35 årsverk. Målet er å være etablert i ti land innen utgangen av året. For øyeblikket er de etablert i syv land, og det foregår testdrift i ytterligere to.

NETNets styre har bestemt at selskapet skal gå på børs i april 1988, etter at årsrapporten for 1997 er lagt fram.

P.S.
Siste: NETnet utvider samarbeidet med ABB. NETnet har så gode erfaringer med ABBs installasjonsarbeid i Bergen at satsingen nå også utvides i østlandsområdet.

- Vi vil nå sysselsette fem ABB-ansatte på heltid - to i Bergen og tre i Oslo - som ene og alene skal jobbe med installasjon av NETnets utstyr. Leveringstiden er i løpet av kort tid redusert fra tre måneder til seks uker, og rundt juletider regner vi med å være nede i tre uker, opplyser Børge Granli til digi.no.

D.S.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.