FORBRUKERTEKNOLOGI

Nets med på gratis kryptert e-post

Pålogging med BankID for å motta viktige dokumenter fra ulike instanser.

21. feb. 2011 - 15:13

Nets – fusjonen av Teller og BBS, altså Bankenes betalingssentral i Norge samt av PBS i Danmark – varsler at det om kort tid vil åpnes en ny tjeneste i Norge, e-Boks. Tjenesten gir privat og offentlig virksomhet anledning til å sende dokumenter påført fødselsnummer eller annen følsom informasjon – skjøter, kontrakter, attester, lønnsslipper og så videre – i digital form.

Formelt sett vil e-Boks-tjenesten drives av et danskregistrert selskap, e-Boks A/S, der Nets og Post Danmark er likestilte eiere. Dette selskapet har etablert en egen datter i Norge, e-Boks AS. Tjenesten distribueres i Norge av Nets og Strålfors. Det ventes flere distributører.

I Danmark har tjenesten 20.000 registrerte avsendere. I Danmark, Finland, Irland, Norge og Sverige skal det per februar 2011 være fem millioner mottakere. Beregninger tyder på at avsenderne sparer 800 millioner kroner i forhold til brevporto og distribusjon på papir.

Avsendere er banker, forsikringsselskaper, teleoperatører, strømselskaper og offentlige virksomheter. De betaler. Mottakere behøver bare å registrere seg: De betaler ikke. Pålogging skjer via BankID.

e-Boks er ikke bare for å motta dokumenter. Mottakere kan også lagre dem der til evig tid, slik at tjenesten også fungerer som et sikkert digitalt arkiv. Det vil være mulig å laste opp dokumenter til arkivet, og fordele både disse og mottatte dokumenter i en egendefinert mappestruktur. Det er mulig, men ikke påkrevet, å laste ned dokumenter til egen pc. Brukerarkivet er begrenset til 50 megabyte.

Materialet som er gjort tilgjengelig, nevner ikke i hvilken grad e-Boks er tilgjengelig per mobil eller nettbrett. Det står bare at man trenger en pc med Linux, Mac eller Windows, en nettleser som Internet Explorer, Firefox, Opera eller Safari (Chrome nevnes ikke) og en pdf-leser.

Sikkerhetsnivået i e-Boks beskrives som svært høyt. Tjenesten garanteres fri for uønsket reklame. All kommunikasjon til og fra e-Boks er kryptert.

Spesialister innen tilgjengelighet har tilpasset tjenesten slik at alle primære funksjoner er tilgjengelige for blinde og svaksynte.

e-Boks-tjenesten vil konkurrere med et tilsvarende tilbud fra Posten Norge, som er lovet i løpet av våren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.