Netscape 5 forsinket til sommeren

18. mars lanserer Microsoft sin nye Internet Explorer 5.0. Erkerivalen Netscape jobber på overtid med sin femte versjon, men er ikke klar før til sommeren, forteller Søren Enholm, selskapets nordiske teknikk-sjef.

18. mars lanserer Microsoft sin nye Internet Explorer 5.0. Erkerivalen Netscape jobber på overtid med sin femte versjon, men er ikke klar før til sommeren, forteller Søren Enholm, selskapets nordiske teknikk-sjef.

Utad insisterer både Microsoft og Netscape på at de ikke bryr seg så mye om nettleserkrigen. Likevel legger de to selskapene stor vekt på å lansere nye browser-versjoner i et høyt tempo. Nå står kappløpet om hvem som kan levere nettlesere som støtter XML (fleksibel presentasjon av data) og SET-systemet for sikker handel.

En stund lå Netscape og Microsoft side om side, men nå viser det seg at Netscape er sterkt forsinket. "I løpet av sommeren", svarer Søren Enholm, teknisk sjef hos Netscape Nordic, på digi.nos spørsmål om når vi kan vente oss Netscape 5.

- Det er to årsaker til forsinkelsen, sier Enholm. Den viktigste er at Netscape valgte å lansere en mellomversjon, Netscape 4.5. I tillegg arbeider Netscape med en helt ny grunnmotor for å slanke det etter hvert omfattende programmet.

Hensikten er å lage en klient som går raskere på PC-er og som også får plass TV-bokser og andre typer datamaskiner. Målet er at Netscape skal få plass på én diskett. Til sammenlikning rommer innstallasjonsfilen til Netscape 4.5 hele 14,5 MB.

Enholm forteller at Netscape også er forsinket fordi XML-teknikken, som W3C-komitéen vedtok som en standard, er et forslag fra Microsoft. Microsoft leder derfor kappløpet om XML-støtte, mener Enholm..

Men den viktigste nyhete i de nye 5.0-klientene er trolig at de inneholder den nødvendige programbiten for å gjennomføre handel med det såkalte SET-systemet. I dag må du laste ned og innstallere denne programvaren selv, noe som blant annet den norske Internett-bransjen mener er en av de viktigste årsakene til at Internett-handel i Norge ikke har tatt av.

digi.no kunne nylig avsløre at en rekke av de største bankene, Visa og Europay samt datasentralene BBS og Fellesdata, har startet et samarbeid som omfatter en felles markedskampanje for SET til høsten. Tidspunktet er blant annet valgt fordi begge 5.0-klientene da vil være lansert.

I tillegg har Netscape lovet at 5.0-versjonen skal støtte HTML 4.0, CSS1 og CSS2 (Cascading Style Sheets), DOM (Document Object Model), RDF (Resource Description Framework). I denne bokstavsuppen mangler foreløpig XML NameSpaces og Schema, noe Internet Explorer 5.0 vil støtte.

Til toppen