Netscape 6 stenger ute enkelte nettsider

Den flunkende nye Netscape 6 klarer ikke å vise alle nettsider. Oppsiktsvekkende nok mener Internett-ekspert Håkon Wium Lie at dette er positivt.

I forrige uke lanserte Netscape endelig etter en lang serie forsinkelser sin nye nettleser, Netscape 6. Med den nye versjonen er Netscape blitt raskere og takler alle de siste teknologiene på nettet. Men den helt nye nettleseren klarer ikke å vise alle sider på Internett. Blant annet melder bankkunder om problemer med sine nettbanker.
Det ledende analysebyrået på Internett-trafikk, Media Metrix, er en av dem som ikke takler Netscape 6. En uke etter lanseringen får brukere av den nye nettlesere fremdeles opp en melding der selskapet lover å ha fikset problemet innen Netscape 6 er lansert.


Hvem har skylden - er det Microsoft og Netscape som ikke følger standardene, eller er det utviklerne av nettsidene som ikke har gjort jobben sin? Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software og mannen bak Internett-standarden CSS, er klar i sitt svar:

- Hovedproblemer er at utviklerne slurver. Men nettleserne godtar for mye feil. Det er derfor bra at Netscape sier i fra ved å stoppe visningen, sier Lie til digitoday.no.

Han mener at problemet med dårlig koding av nettsider har eskalert de siste årene. Som teknisk sjef hos Opera er det han som har jobben med å gå gjennom nettsider som Opera-nettleseren ikke vil vise og finne ut hvorfor. Årsakene til visningsproblemene er mange, men Lie peker på to ting.

- Mange utviklere kopierer sider de liker og flikker på dem uten å skjønne hva de gjør. Jeg ser ofte nettsider som inneholder mange generasjoner av kode som er kopiert på toppen av hverandre. Dessuten et det et stort problem at verktøy som Microsoft Frontpage spytter ut kode som ikke følger HTML-standarden, forteller Lie.

Men i stedet for å varsle om feil, har Netscape og Microsoft i mange år gjort to ting:

- Begge aktørene har lagt inn egne tillegg som øker forskjellene. I tillegg har de laget systemer for å tolke og rette feil. Dette har forverret problemene, for utviklerne får aldri beskjed om feilene sine. Etter hvert har vi fått en situasjon der mange utviklere lager to versjoner av sin nettside for hver av nettleserne, forteller Lie.

Lie mener forskjellige versjoner er galskap - både fordi alt må gjøres om når det lanseres nye versjoner og fordi andre nettlesere som Explorer for Mac og Opera får problemer.

- Men nå har både Microsoft og Netscape begynt å stramme inn. IE 5.5 gir oftere feilmeldinger og Netscape 6 vil ikke vise sider med for store feil, sier Lie.

- Etter hvert som folk tar i bruk Netscape 6, vil mange nettsideeiere bli tvunget til en total gjennomgang og opprydding, spår han. Det er på tide,

Han råder folk til å teste nettsidene sin med W3Cs offisielle sidetester på adressen validator.w3.org.

Til toppen