BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape: Alt skrives om i Java

Netscape Communications skriver om Communicator og SuiteSpot til Java. Samtidig utvikler de en Java-basert nettleser for NC-er som kan bringe dem et hestehode foran Microsoft.

3. juli 1997 - 11:21

Det har vært hevdet at kjøring av javasnutter går kjappere på Microsoft Explorer 4.0 enn med Netscape Communicator . Dette kan det virke som om Netscape nå vil gjøre noe med dette ved å satse stort på Java.

På Netscapes utviklerkonferanse kunngjorde Marc Andreessen at klientpakken Communicator og bedriftspakken SuiteSpot vil skrives om til å utelukkende bestå av Java-applikasjoner. De planlegger også å inkludere et objektlager i klienten slik at brukere kan kjøre Java-applikasjoner eller "applets" rett fra sin egen harddisk.

Med en Java-basert klient vil Netscape få en sann tynn-klient arkitektur. Java-versjonen av Communicator vil inneholde en klientkjerne skrevet i Java som kjøres på en virtuell maskin. Ekstra komponenter vil bli skrevet i JavaScript og kan lastes ned fra nettet til klienten ved behov.

Ifølge Thomas Hagelid, markedsdirektør i Nocom, vil de nye Java-versjonene av Communicator og SuiteSpot være på markedet i løpet av året, men det er ennå ikke laget noen releaseplan for produktene.

Fred Winograd fra Montgomery Securities, uttaler til Javaworld at Java-evangeliseringen er et ironisk trekk fra Netscapes side, i og med at Internet Explorer 3.0 er en bedre plattform enn Communicator å kjøre Java-applikasjoner på. Han legger også til at Netscape står overfor en kjempeutfordring i og med at Communicator ikke kjører Java applets særlig bra: "Jeg er ikke overbevist om at CORBA-infrastrukturen er så sikker ennå som Netscape vil ha det til, og Sun Microsystems må avklare hva som skjer med RMI (Remote Method Invocation) protokollen før de forventer å bli tatt seriøst." sier han.

Dersom Netscape tar sikte på å kjøre Java-applikasjoner kjappere på sine produkter i et Windows-miljø, støter de på et problem: Microsoft kjenner Windows-miljøet mye bedre enn Netscape og vet bedre hvordan de skal komprimere koder og optimalisere Java-applikasjonene her.

Men å kjøre Navigator over på Java vil også gjøre det lett å flytte noen av klientkomponentene over på andre maskiner enn PC-er og til andre miljøer enn Windows.

"Utvikler du noe i Java og baserer det på 100% Pure Java, kan det kjøres i et hvilket som helst miljø som støtter Suns Java Virtual Machine" sier Daniel Klaussen, produktsjef i Netscape, til Computer Reseller News.

Netscapes produkt Navigator vil være det første produktet som nå skal baseres på 100% Pure Java og komponenter fra denne vil kunne brukes i en nettleser for NC-er Problemet nå er at selv om det er fullt mulig å kjøre Navigator eller Explorer på en NC, så krever de alt for mye minne til at dette er aktuelt særlig lenge. Dersom Suns Java Virtual Machine og Java-teknologi blir den fremtidige dominerende plattformen i NC-markedet, kan Netscape ved å satse så sterkt på en Java-basert nettleser igjen være helt i frontlinjen i kampen om den beste nettleseren når NC-maskinene kommer for fullt. En populær Java-basert nettleser kan på sin side medvirke til at NC-maskinene får en "flying-start".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.