Netscape enda mer forsinket, IE 5.5 beta allerede tilgjengelig

Nok en gang må Netscape innrømme at selskapets femte generasjon av Communicator er blitt enda litt mer forsinket. Samtidig er Microsoft på god vei mot generasjon seks av Internet Explorer

Nok en gang må Netscape innrømme at selskapets femte generasjon av Communicator er blitt enda litt mer forsinket. Samtidig er Microsoft på god vei mot generasjon seks av Internet Explorer

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det. Spørsmålet er hvor mye lenger Netscapes til nå trofaste tilhengere vil vente på neste generasjon av Communicator. Dagens utgave, versjon 4.7, begynner å henge håpløst langt etter Microsofts Internet Explorer - både når det gjelder teknologi og markedsandel. De to faktorene henger da også nøye sammen.

Som digi.no skrev for omtrent en måned siden, ventet Netscape å kunne slippe en betautgave av Communicator 5.0 i år. Dessverre ser det nå ut til at selskapet må bite i seg nok en forsinkelse. Lanseringsdatoen for den første betaen er nå utsatt med omtrent to måneder, det vil si februar år 2000.

Les hele saken:

Årsaken til forsinkelsen skal være omskrivingen av Gecko, selve motoren i Netscapes kommende nettleser. Mens Netscape tidligere mente at mye av dagens Communicator-kode kunne brukes også i versjon 5.0 av produktet, har det vist seg at stadig mer har måttet kodes helt på nytt. Og siden selskapet verken hadde satt av tid eller ressurser til dette fra starten av, var forsinkelsene nødt til å oppstå.

I dag ser det ut til at systemet for det nye brukergrensesnittet til nettleseren, Extensible User Interface Language (XUL) er det som skaper mest problemer. Dette grensesnittet er basert på oppmerkingsspråket XML i stedet for mer komplekse programmeringsspråk. Fordelen med dette er lettere flytting mellom forskjellige plattformer, ulempen er at det er Gecko som vil måtte håndtere XUL, noe den opprinnelig ikke er blitt designet for. Derfor enda flere forsinkelser.

XUL vil likevel være et kraftig framskritt for Communicator, da brukerne får muligheten til å skreddersy sitt eget brukergrensesnitt helt ned på knappnivå.

Når den endelige utgaven av Communicator 5.0 vil dukke opp, er svært usikkert. Men det vil sannsynligvis ta minst et halvt år fra den første betautgaven kommer, til det endelige produktet er ferdig.

Da hjelper det selvsagt lite at Microsoft allerede i slutten av forrige uke gjorde første betautgaven av Internet Explorer 5.5 tilgjengelig på nettet. Den nye nettleseren har foreløpig flest nyheten under skallet - spesielt bedre støtte for allerede eksisterende teknologier og standarder er inkludert. Men også et forbedret brukergrensesnitt vil være blant nyhetene i den endelige utgaven. Foreløpig er disse forbedringene i brukergrensesnittet skjult for brukerne, de vil komme til syne i en senere betautgave.

Microsoft har ikke uttalt når Internet Explorer 5.5 vil være ferdig, men digi.no har testet den lanserte betautgaven en periode allerede, uten å støte på noen som helst problemer. Selv om vår lille test er alt for liten til å gi noen endelig konklusjon, viser den at det er håp om at den ferdige utgaven slippes om ikke så veldig lang tid.
Ved å klikke her kan du laste ned Internet Explorer 5.5
Til toppen