BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape: Kort høring om lisens til fri kode

På nettstedet Mozilla.Org har Netscape offentliggjort et utkast til lisensavtale for de som vil benytte seg av koden til Communicator, som skal frigis 31. mars. Høringsfristen er satt til 11. mars.

Eirik Rossen
9. mars 1998 - 11:01

I tillegg til utkastet til lisensavtalen, har Netscape også offentliggjort en punktvis forklaring på et språk som skal være tilgjengelig for ikke-jurister, og en serie typiske spørsmål med svar. Diskusjonsgruppen rundt lisensutkastet stenges etter 11. mars, amerikansk tid.

Netscape forklarer at man har forsøkt å holde seg til allment anerkjente retningslinjer for fritt tilgjengelig programvare. Hensikten med å gjøre Communicators kildekode fritt tilgjengelig, er å oppmuntre så mange utviklere som mulig til å være med på å utvikle programmet og dets anvendelser videre.

Utkastet til lisensavtale skiller mellom utviklere som lager ting til eget bruk, og utviklere som lager ting for markedet. Skal man lage tillegg til Communicator beregnet på markedet, må man enten frigi kildekoden til sine tillegg, eller frigi kode og grensesnitt som lar andre få tilgang til funksjonene i tillegget.

Foreløpige reaksjoner i amerikanske medier er at betingelsene virker tilforlatelige, men at utviklere kanskje ikke gis tilstrekkelig med motiver til å gjøre sine tillegg tilgjengelige for alle.

En mer konkret innvending, nevnt av Wired, er at Netscape gir seg selv rett til å inkorporere tredjeparts kode for Communicator, i kommersielle produkter som utnytter den samme koden. Det gjør at fri kode for Communicator som også passer til Netscapes tjener-programvare, også vil kunne utnyttes der. Netscape forsvarer dette punktet med at de er et kommersielt selskap, selv om de frigir koden til nettleseren og tilhørende programvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.