Netscape med søking rett fra nettleser

Netscape og Microsoft kommer med nettlesere som lar brukere søke på Internett direkte fra URL feltet, hvor brukere normalt taster in et nettsteds addresse. De store søkemaskinene kan bli taperne.

Netscape og Microsoft kommer med nettlesere som lar brukere søke på Internett direkte fra URL feltet, hvor brukere normalt taster in et nettsteds addresse. De store søkemaskinene kan bli taperne.

Netscape og Microsoft introduserer søkemuligheter direkte fra URL (Uniform Resource Locator) feltet i nettleseren. Dette vil undergrave besøk til nettsteder som tilbyr søkemaskiner eller indekser over World Wide Web.

Netscape hadde søkemaskin inkludert i Netscape Navigator 3.0 b5, men tok den ut i Navigator 3.0b6 etter press fra de store søkemaskin- og indeksnettstedene. Disse betaler nemlig Netscape USD 5 millioner hver for å være roterende representert under Navigators standard søkeknapp.

Interne tester i digi-redaksjonen bekrefter dette. I 3.0 b5 kunne vi søke direkte fra URL feltet og få positiv repsons. Vi forsøkte flere ganger og fikk søkesvar som vekslet mellom søkemaskinene Lycos, Yahoo, Alta Vista, Infoseek og Magellan. Når vi søkte i Navigator 3.0 b6 fikk vi ikke søkt og fikk feilmelding.

Microsoft som ikke behøver å ta hensyn til søkemaskin sponsorinntekter, durer i vei med sine planer om søkemaskin i sin nettleser. Neste uke lanserer Microsoft sin Internet Explorer 3.0 med AutoSearch som lar brukere søke direkte fra URL feltet i nettleseren. Brukeren initierer søket med et spørsmålstegn som automatisk starter søkemaskinen til Yahoo og leverer resultatet med Microsoft Explorer logoen på resultatet.

Det er uklart hvilke konsekvenser det kan få at søkemaskiner bygges inn i nettleserne. I sin ytterste konsekvens kan det bety slutten for nettstedene som lever av nettsøk. Hvis Netscape utvikler sin egen søkemekanisme som brukere kan aksessere fra Navigator vil trafikken til søkestedene drastisk reduseres. Mer sannsynlig er vel at Netscape lisensierer eller kjøper en av søkemaskinene. Det er ikke noen triviell jobb å utvikle og drifte en egen søkemaskin som skal søke hele World Wide Web med millioner av oppslag hver dag.

Sikkert er det at bedriftene som lever av bruk av sine søkemaskiner ikke vil gi seg uten kamp og hvem vet hvilke mottrekk de vil komme med? Vi venter spent.

Til toppen