BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape noterer seg hvor og hva du søker

Netscape registrerer all bruk av den direkte søkefunksjonen i Navigator 6, også når du søker i andre tjenester enn Netscapes egen.

8. mars 2002 - 10:56

Det er enkelt å søke med Netscapes nye nettleser Navigator 6. Du bare taster inn kriteriene direkte på adresselinja. Standardinnstillingen på nettleseren er at søkene går direkte til Netscapes egen søketjeneste. Denne innstillingen kan endres slik at du kan benytte en eller flere tjenester etter fritt valg.

21. februar meldte den nederlandske programmereren Sam IJskes til The Risks Digest at han hadde lagt merket til noe pussig da han skulle undersøke nærmere hva som skjedde da han søkte på Google direkte fra Navigators adresselinje: Skriptene i programmet sendte ikke søkekriteriene direkte til Google, men lot dem i stedet ta omveien om en av Netscapes tjenester.

Den amerikanske nyhetstjenesten Newsbytes lot eksperter granske hva som skjedde, og fikk bekreftet at Netscape ikke bare fanger opp hvor søket går, men også søkekriteriene, brukerens IP-adresse, datoen Navigator ble installert, og et entydig ID-tall. Dette gjelder for søketjenestene Google, Lycos og Overture.

Talsperson Derick Mains for Netscape bedyrer overfor Newsbytes at de bare fører statistikk for å holde oversikt over hvor mange som benytter søkefunksjonen i nettleseren mot andre søketjenester enn Netscapes egen. Motivet for dette er blant annet å ta seg betalt for trafikkformidlingen.

Microsofts Internet Explorer har tilsvarende funksjonalitet. Ifølge ekspertene, sendes denne trafikken direkte til de aktuelle søkemotorene, uten å gå gjennom noen av Microsofts servere.

Navigator registrerer ikke trafikken dersom du går direkte til søketjenestenes nettsteder og søker derfra.

Personvernplakaten til Netscape, der selskapet gjør rede for sin respekt for brukernes privatliv, gjør ikke oppmerksom på avlyttingen av den direkte bruken av andre søketjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra