Netscape og America Online godkjent

Det amerikanske Justisdepartementet skal sikre deg to alternative nettlesere. Nå sier departementet ja til Netscape-fusjon samtidig som de forsøker å svekke Microsoft.

Det amerikanske Justisdepartementet skal sikre deg to alternative nettlesere. Nå sier departementet ja til Netscape-fusjon samtidig som de forsøker å svekke Microsoft.

Konkurransen mellom de to nettleserne er blitt litt jevnere nå når Netscape blir America Online. Nå sier det amerikanske justisdepartementet som ventet ja til fusjonen mellom de to selskapene.

Eierne av Netscape kan nok smile - siden offentliggjøringen av fusjonsplanen i november, har uttellingen Netscape-eierne vil gjøre doblet seg til nesten 80 milliarder kroner. Så sent som i oktober stod Netscape-aksjen i syv dollar mot nå 85 dollar - en mer enn 12-dobling i løpet av litt mer enn fem måneder. Handelen vil trolig bli gjennomført rett etter styremøtet i Netscape onsdag.

I tillegg til oppkjøpet av Netscape, skal America Online inngå et samarbeid med Sun. Samarbeidet har fått en verdivurdering tilsvarende 3,9 milliarder kroner. Samtidig som Justisdepartementet sier ja til Netscape, sier de nei til Microsoft. På denne måten forsøker departementet å skape jevnere konkurranse i internett-markedet.

Microsoft har da også vært kjappe til å bombastisk å påpeke at America Online/Netscape-fusjonen svekker grunnlaget for rettssaken departementet har anlagt mot selskapet.

- Fusjonen er et klart bevis på hvor konkurranse-utsatt bransjen er og svekker anklagen Justisdepartementet har rettet mot Microsoft, sier Microsoft-talsmann Tom Pilla til Wall Street Journal. Enkelte amerikanske advokater mener at fusjonen ikke hjelper Microsoft fordi Justisdepartementet kan påstå at Bill Gates tvang frem fusjonen.

Det klart at America Online og Netscape i allianse med Sun blir et sterkt selskap. America Online er verden klart største abonnementstjeneste og internett-leverandør med 16 millioner kunder.

America Onlines hovedkvarter blir liggende i Virginia, noe som fører til en lang flyttetur for Netscapes California-folk. Netscape-gründer Marc Andreessen, som skal bli teknisk sjef i America Online, skal visstnok allerede ha kjøpt seg et hus i nærheten av AOL-hovedkvarteret.

Til toppen