BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape og Oracle slår sammen sine døtre

Netscape opprettet Navio i fjor for å utvide nettleseren til andre apparater enn pc-er. Oracle opprettet samtidig Network Computer Inc for å utvikle programvare til nc-en. Sammenslåingen skal tilby programvare for nc-er og andre apparater som kan gi tilgang til Internettet.

Eirik Rossen
20. mai 1997 - 12:31

Programvaren skal bygge på gjeldende standarder, blant dem Java og hypertekstspråket HTML.

Personkabalen er gjort opp slik at Jerry Baker fortsetter som daglig leder (CEO) i NCI, mens Navios CEO og president Wei Yen blir president i NCI.

Finanskabalen er ikke kunngjort, bortsett fra at Oracle vil beholde aksjeflertallet i NCI og at Netscape vil få en stor aksjepost. Oracle vil bokføre sammenslåingen som et oppkjøp, og en ikke navngitt Oracle-talsmann skal ha nevnt et beløp å 60 millioner USD. Sammenslåingen er avhengig av offentlig godkjennelse.

Mannen som trekker i trådene er opphavet til selve nc-ideen, Oracle-sjef Larry Ellison. Han understreker at NCI har flere sentrale partnere, blant dem Digital, NEC, RCA/Thomson og Zenith - i tillegg til nc-konsortiemedlemmene Apple, IBM og Sun - i bestrebelsene på å fremme konseptet med lavt prisede nc-er for å gi mange flere tilgang til Internettet. Blant selskaper som i dag leverer nc-er finnes Corel, Hewlett-Packard, IBM, Tektronix og HDS.

Nyhetstjenesten Newsbytes siterer Netscapes Jennifer O'Mahoney som hevder at 15 millioner nc-er vil være i bruk innen år 2000.

Salget av Navio til Oracle betraktes som gunstig for Netscape, siden det lar selskapet konsentrere seg om det viktigste, nemlig Internett-programvare for større organisasjoner. Fordelen for Oracle skal ligge i at selskapet får full kontroll over både program- og maskinvare til det som vil bli en viktig utfordrer til Microsofts WebTV. Her dreier kampen seg om hjemme- og underholdningsmarkedet, der brukerne ikke ønsker å investere i pc-er, men heller kjøpe rimelig tilleggsutstyr til tv-en. Microsoft posisjonerer seg gjennom en helhetsløsning som blant annet krever at brukerne holder seg til bestemte internett-leverandører, mens Oracle står på en åpen plattform med alle de propagandafordelene det gir.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.