BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape: Plattform-kamp engasjert på alvor

Oppgraderingen av tjenervaren SuiteSpot og alliansen med Sybase om utviklingsverktøy understreker hvordan Netscape i stadig større grad framstår som en alternativ plattform for den videre utviklingen av informasjonsbehandlingen i en organisasjon.

Eirik Rossen
23. feb. 1998 - 16:57

Netscape har sluppet to viktige nyheter i det siste. Fredag kom kunngjøringen om oppgraderingen av tjenervaren SuiteSpot til versjon 3.5, før det noe større spranget til versjon 4.0 (kodenavn Apollo) gjennomføres innen utgangen av neste kvartal. Mandag kom kunngjøringen om en strategisk allianse mellom Netscape og Sybase, en sentral utvikler av databaser og utviklingsverktøy i distribuerte miljøer.

SuiteSpot 3.5 er tjenerprogramvare for kommunikasjon, samarbeid, håndtering av informasjon, samt sentral administrasjon av intranett- og ekstranettbrukere. En delvis konkurrent er Lotus Notes. Mer fullstendige konkurrenter er særlig Microsoft, men også Novell. Netscape framhever særlig sin Directory Server 3.0 som er kompatibel med standarden LDAP (Lightweight Directory Access Protocol, en slags TCP/IP-tilpasset lettversjon av X.500) versjon 3, og Mission Control Desktop, et sett med verktøy for å konfigurere, distribuere og administrere klientsuiten Communicator og dens komponenter i en bedrift.

Ifølge PC Week Online kan det tenkes at Netscape vil tilby Directory Server som eget produkt når den Java-baserte Mission Control Console kommer med SuiteSpot 4.0 i neste kvartal. Da vil SuiteSpot også kunne tilby retningslinje-basert ("policy-based") tjeneradministrasjon og tilgangskontroll.

På mange måter er det om selve katalogtjenestene slaget vil stå. Novell betrakter sin NDS (Novell Directory Services) som selve arvesølvet som skal gjøre det mulig for selskapet å konkurrere i den nye intranett/ekstranett/Internett-epoken. Microsoft vil bygge sin alternative teknologi Active Directory inn i versjon 5 av Windows NT Server.

Netscape innrømmer at Directory Server ikke er så godt egnet til å administrere filtjenere, men at den er desto sterkere på LDAP-forespørsler og på å gi tilgang til web-baserte applikasjoner. Novell vil foreløpig ikke støtte LDAP versjon 3 fordi de mener replikeringsteknologien er for svak.

- Katalogtjenestene spiller utvilsomt en sentral rolle når kunder skal vurdere plattform, sier markedssjef Thomas Hagelid i Netscapes norske importør Nocom.

- De to andre sentrale komponentene som vi vil fokusere på, er meldingsformidlingen og applikasjonstjeneren.

I alliansen med Sybase spiller Netscape Application Server en sentral rolle. Her legges det først og fremst vekt på kombinasjonen av applikasjonsserveren og web-utviklingsverktøyet PowerSite Enterprise 1.0 fra Sybase. Application Server ble i forrige uke sluppet i versjon 2.0. Det dreier seg om et produkt Netscape fikk tak i ved oppkjøpet av selskapet Kiva Software. PowerSite er et nytt verktøy fra Sybase, med støtte for lagbasert og komponentbasert applikasjonsutvikling, atskilt avlusing hos henholdsvis tjener og klient, og en sikkerhetsmodul. Ellers understrekes også interoperabilitet med andre Sybase-verktøy som PowerJ Enterprise (Java-utvikling) og PowerDesigner (større databaser og datavarehus).

- Jeg oppfatter denne alliansen som en klar vinn-vinn-sak for begge parter, sier Hagelid. - Netscape trenger klart å styrke sitt tilbud til utviklere, og Sybase må komme på banen innen trelags klient/tjener-applikasjoner, som er den typiske arkitekturen på web. PowerBuilder er det klient/tjener-verktøyet som har størst utbredelse, i hvert fall i Norge. Nå kan vi vente at svært mange utviklere trekkes i retning Sybase-Netscape-kombinasjonen, der Netscape Application Server spiller den sentral rollen mellom databasen og klienten.

Hagelid peker til slutt på at en tung bruker som Norsk Hydro nylig gikk ut og annonserte etter Netscape-spesifikk kompetanse, som et viktig tegn på at Netscape markerer seg som plattform.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.