Netscape slipper siste beta

"When the fat lady sings", var et utsagn som ble brukt om Netscape da det gikk nedover. Men den fete damen har ikke fått lov til å synge enda. Hun har ikke engang fått teksten. Og nå kan det se ut som om hun er lei av å vente og er på vei til å dra hjem...

Én måned etter forrige beta-versjon, slapp Netscape Communications i går nyeste versjon av nettleseren sin - Netscape 6. Dette er siste beta-versjon, og nå skal ingen nyheter legges til. Fra og med denne test-versjonen er det kun feilretting som skal gjøres.

digitoday.no var raskt ute for å teste den nye versjonen for å se om den var mye bedre enn forrige. Den var stor og klossete, og få funksjoner fungerte egentlig.

Netscape 6 beta 3 er et stort steg i forhold til forrige versjon. Denne versjonen er mye raskere, tar ikke like mye minne og er mye mer stabil. Man merker fremdeles at det er en del ekstra kode for å kunne feilteste, men dette har blitt et mye mindre problem. På vår Pentium III 733 MHz med 256 MB RAM var ikke forskjellen stor fra Netscape versjon 4.75.

Det estetiske er også gjort mye med, og Netscape har valgt å følge tiden ved å lage såkalte themes, som er en måte å spesialisere utseendet på. Denne versjonen er derfor penere å se på, men hastigheten vil muligens lide litt av utseendet. Med de to temaene (themes) som følger med kan man velge mellom standard Netscape-utseende og en litt mer fancy versjon som er veldig pen så lenge man ser klart. Den kan dog være litt slitsom på allerede slitne øyne.

Nettleseren til Netscape er basert på kildekoden til Mozilla, som er en frivillig organisasjon som brøt ut fra gamle Netscape. For brukere som er vant til Windows og ikke har noen erfaring med Linux/Unix kan det til å begynne med være litt vanskelig å venne seg til enkelte av måtene ting fungerer, men man blir fort vant til det og da er det ikke lengre noe problem. Det er ingen store ting, men at utviklerne kanskje har litt mer sansen for Linux enn Windows skinner igjennom.

Vi la i testen vår merke til en del andre forbedringer som var positive. Plug-ins (ekstra utvidelser av funksjonaliteten til nettleseren) legges mye lettere inn. I stedet for den gamle, kronglete måten å installere disse på er hele rutinen forenklet. Kommer man til en side som benytter seg av en slik modul vil nettleseren spørre om du vil installere støtte for den. Svarer du ja gjør den resten selv.

Andre store endringer fra beta-versjon 2 er det ikke. Hovedsaklig har Netscape brukt tiden på å rette opp feil, endre litt på utseendet og legge inn noen få nye ting utifra tilbakemeldinger fra brukerne. Det er dog godt å se at Netscape er tilbake på banen og gjør det de gjorde best - lager en nettleser slik brukerne vil ha den!

En oppsummering av forbedringene fra beta 2:

Raskere oppstart og kortere nedlastingstid på grunn av at en del unødvendig kode har blitt fjernet.

Mindre minneforbruk av samme grunn som over.

Økt stabilitet.

Penere utseende.

Raskere visning av sider. (kan virke som om den er raskere enn Internet Explorer 5.5, men dette er ikke bekreftet)

Økt støtte for standarder.

Mangler til nå:

En del tastatursnarveier fungerer enda ikke.

Bruker fremdeles for mye minne.

Treg oppstart i forhold til Internet Explorer og Netscape 4.x.

Hovedkonklusjonen etter omtrent seks timer med testing er at denne versjonen vil erstatte Netscape 4.75 for testeren. Versjonen er mer enn stabil nok til vanlig bruk, og selv om noe funksjonalitet mangler er den mye bedre enn tidligere Netscape-versjoner. Med tanke på hastigheten den har, til å være et ikke ferdig produkt, er den en klar utfordrer til Internet Explorer også. Det tar litt tid å starte første instans av programmet, men resten av bruken er rimelig rask.

Vi kan anbefale å teste denne versjonen slik den ser ut til nå. Om den skal brukes fast må være opp til hver enkelt bruker, men siden det kan dukke opp uventede feil i versjoner som dette bør kanskje de mindre erfarne, i hvertfall de som er redde for å falle ut av nettstedet og starte leseren på nytt, vente til den endelige versjonen foreligger. De som sliter med lite minne på maskinen kan nok også vente litt til.

Planene til Netscape er å ha den endelige versjonen klar før nyttår, men med de forsinkelsene som har vært til nå må man rett og slett vente og se hva som skjer. Programmet finnes for tiden i både Windows-, Macintosh- og Linux-versjon.

Hvor langt de forskjellige versjonene har kommet i utviklingen kan variere.

Den siste versjonen kan lastes ned her.

Til toppen