Netscapes mikronettleser klar i juli

Netscape Communications skal være klar med en beta-versjon av sin kjappe mikronettleser Gecko i juli. Gecko ligger i kjernen av Navigator 5.0 som ifølge selskapet skal lanseres kommersielt for Mac og PC innen utgangen av året.

Netscape Communications skal være klar med en beta-versjon av sin kjappe mikronettleser Gecko i juli. Gecko ligger i kjernen av Navigator 5.0 som ifølge selskapet skal lanseres kommersielt for Mac og PC innen utgangen av året.

Ifølge sjefingeniør Rick Gessner ligger Netscape godt an i arbeidet med å utvikle en kjapp layout- og oversettelsesmotor som vil sikre at selskapets neste nettleser "holder følge med de beste i klassen".

Gecko vil ifølge Gessner bli "den raskeste, minste og mest standardtilpassede oversettelsesmotor på markedet". Til MacWEEK varsler Gessner at Netscape Navigator 5.0, der Gecko ligger i kjernen, vil komme i beta-versjon i juli, mens de kommersielle Mac- og Windows-versjonene skal være klare innen utgangen av året. Den ferskeste utgaven av Netscape Navigator er i skrivende stund versjon 4.51 (se peker til egen sak).

Gessner ga en forhåndsvisning av Gecko i forrige uke under et møte i Silicon Valley WebGuild i Santa Clara. Ifølge Netscapes sjefingeniør vil Gecko gjøre Navigator 5.0 mer fleksibel i sin håndtering av web-data:

- Med Gecko ligger vi foran skjema i forhold til CSS (cascading style sheets, stilsett på norsk, red.anm.). Vi har en super CSS1, en glimrende XML, og snart også en kjempebra CSS2, hevder Gessner, som dessuten kan røpe at Gecko får XUL (Extensible User Interface Language, et XML-basert språk for å beskrive innhold i vinduer og dialogbokser, red.anm.) og støtte for DOM (Document Object Model, en mekanisme for å manipulere dokumenter med C++ eller JacaScript, red.anm.).

Gessner sier Netscape lærte ei lekse fra sitt eksperiment med en Java-versjon av nettleseren, et prosjekt som hadde kodenavnet Zena:

- Vi lærte at web-standarder er det absolutt viktigste vi gjør i Netscape akkurat nå - også viktigere enn å forsøke å få kontroll over nettleser-markedet.

Derfor vil, ifølge Gessner, Navigator følge en standardbasert utviklingsstrategi basert på åpen kildekode. Nye versjoner vil dermed komme etter hvert som web-standarden utvikler seg gjennom organisasjoner som World Wide Web Consortium, sier han.

Hva så med erkevrivalen Microsoft?

Jo, Bill Gates og kompani vil lansere sin nyeste versjon av nettleseren Internet Explorer 5.0 førstkommende torsdag (se peker til tidligere artikkel på digi.no).

IE 5.0 skal ifølge produsenten bli raskere, lettere å bruke og bedre utstyrt for interaktiv bruk av verdensveven. Nettleseren skal fortsatt være gratis, og kan lastes ned fra Microsofts nettsted (se peker nedenfor).

Microsoft og Netscape hevder begge å ha omlag 50 prosent av nettlesermarkedet, men Microsofts andel inkluderer America Onlines (AOL) 16 millioner abonnenter. AOL eier nå Netscape, og det er en utbredt oppfatning at selskapet om kort tid vil dumpe Internet Explorer til fordel for Navigator, noe som i betydelig grad vil legge press på Microsoft.

- Plutselig vil du se at IEs markedsandel faller dramatisk, spår markedsanalytiker Seamus McAteer ved Jupiter Communications til Bloomberg.

- Microsoft vil gjøre alt de kan for å fylle dette hullet, men det er ikke gjort over natta. Ingen partner kan erstatte AOL - alle de øvrige potensielle partnerne til sammen vil bli like stor som AOL, poengterer han.

Det første Microsoft nå gjør er å satse enda sterke på bedriftsmarkedet. Selskapet opplyste i forrige uke at store selskaper som medisinprodusenten Eli Lilly and Co., meglerfirmaet Dresdner Kleinwort Benson og verdens største PC-produsent Compaq Computer planlegger å bruke IE 5.0 på til sammen 300.000 personlige datamaskiner.

Microsoft akter også å lage mye oppstyr rundt lanseringen av IE 5.0 for å gjøre markedet oppmerksom på at Netscape nå ligger bak i versjons-kappløpet. Videre vil Microsoft markedsføre IE 5.0 som en nettleser som like mye er skreddersydd for web-utviklere som for den jevne nettsurfer. IE 5.0 lar programmerere designe web-sider med interaktive egenskaper.

Til toppen