BEDRIFTSTEKNOLOGI

- NetSystem vil hemme mobilkonkurransen

I en pressemelding fra Telenor Mobil imøtegår administrerende direktør Stig Herbern påstander fra Sense Communications og Trygve Tamburstuen, som ble fremsatt blant annet i digi.no torsdag.

Frode Eriksen
18. sep. 1998 - 10:45

Slik lyder pressemeldingen:

"

Telenor Mobil vil klage på vedtaket fra Post- og Teletilsynet (PT) om å gi NetSystem tilgang til selskapets mobilnett.

- NetSystem representerer en ny type aktør som kun er ute etter å skumme fløten i det norske markedet. Det vil hemme konkurransen og snarere føre til økte priser og dårligere mobildekning i distriktene, sier adm.direktør Stig M. Herbern i Telenor Mobil. Han mener avgjørelsen er av så stor telepolitisk betydning at saken bør behandles av de ansvarlige politiske myndigheter.

- I stedet for å bidra til økt konkurranse i mobilmarkedet, vil vedtaket fra PT hemme konkurransen fordi det fører til redusert investeringsvilje i det norske mobilmarkedet, sier Herbern, og viser til at den tredje operatøren som har fått konsesjon, Telia, allerede har varslet at de ikke vil være interessert i å bygge et nytt mobilnett i Norge dersom vedtaket blir stående. Det vil rett og slett ikke være lønnsomt.

Så langt har heller ingen av mobiloperatørene tjent inn sine milliardinvesteringer i Norge. Hvis konkurrenter skal slippe helt inn på andres produksjonsapparat, forverres grunnlaget for lønnsomme investeringer og dermed incitamentet for videre utbygging.

Ingen ledig kapasitet

- NetSystems påstand om at deres adgang til mobilnettene vil føre til bedre utnyttelse av kapasiteten, er direkte feil. Det er riktignok ledig kapasitet i mobilnettene på kvelds- og nattetid, og særlig i grisgrendte strøk. Men i de største byene og tettbygde strøk er det full kapasitetsutnyttelse på dagtid. Dette er også de mest attraktive markedene hvor det er grunn til å tro at NetSystem og evt. andre tjenestetilbydere ønsker å etablere seg, sier Herbern.

- Vi er positive til økt konkurranse på mobilområdet, men konkurrentene må få operere på like vilkår, fortsetter Herbern. Han mener PTs beslutning strider mot normal markedslogikk og er av så stor telepolitisk betydning at den må behandles av politiske myndigheter, på samme måte som det tidligere er politiske avgjørelser som har styrt utviklingen i mobilmarkedet.

Telenor Mobil har tillit til at de ansvarlige politikere vil innse at PT med dette vedtaket er i ferd med å regulere et marked som er i full konkurranse, og dermed forstyrre et fungerende marked.

Norge billigst i verden

NetSystems påstand om at mobilkonkurransen ikke har kommet kundene til gode, er helt urimelig i følge Herbern. Han mener det er tilstrekkelig å vise til at mobilprisene i Norge er halvert i løpet av de siste tre årene og at Norge er blant verdens billigste mobilland.

Alene i Europa

- Ved å gjennomføre PTs vedtak åpner Norge ensidig for en ny type aktører som ingen andre land i Europa aksepterer. Mobilmarkedet i Norge legges dermed åpent for store internasjonale teleoperatører uten at dette er harmonisert internasjonalt, avslutter Herbern.

"

(Red.anm.: NetSystem International er eierselskapet bak de ulike nasjonale selskapene som nylig har skiftet navn til Sense Communications).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.