ANALYSER

Nett, ikke avis, er blitt det viktigste

Internett har passert avis som det viktigste medium for folk flest, viser en ny måling.

10. mai 2007 - 13:24

- Internett har presset seg inn som en utfordrer til TV og avis, fastslo professor Frank Aarebrot da han onsdag presenterte sin årlige undersøkelse om folkes medievaner.

Undersøkelsen, som ble lagt fram under Nordiske Mediedager i Bergen, viser at internett har passert avis som det viktigste medium for folk flest. Det er første gang nettet er med i denne medieundersøkelsen.

På spørsmål hvilket medium som «dekker dine interessene best» er internett på andre plass med 22 prosent bare slått av TV som oppnår 43 prosent.

Aviser har falt kraftig. Mens 36 prosent rundt år 2000 sa at avisen var deres viktigste medium, er tallet i år 20 prosent. Bare i forhold til fjoråret har aviser falt fra 29 til 20 prosent.

Undersøkelsen bekrefter også trenden med mindre fjernsynsbruk. TV har klart seg bedre enn avisene, men betydningen har sunket de siste årene. I 2003 sa 52 prosent at TV var deres viktigste mediekanal, mot 43 prosent i år.

På spørsmål om hvilken TV-kanal som dekker folks interesser best svarer 50 prosent NRK1 mens bare 37 prosent sier TV 2.

Men TV 2 hevder seg bedre når folk blir spurt om hvilken TV-kanal de så på dagen før. Da svarer 56 prosent NRK og 49 prosent TV 2. Ettersom folk ser på mer enn en kanal, får TVNorge oppslutning fra 21 prosent og TV3 fra 12 prosent av de spurte. 18 prosent så ikke på TV dagen før.

Årets undersøkelse har spesielt tatt for seg advokater og journalister, og tallene viser at de to gruppene skiller seg fra folk flest ved at de mener avisen fortsatt dekker deres interesser best. Omtrent halvparten i hver gruppe holder på avisen mens 15 prosent av advokatene og 16 prosent av journalistene mener TV er viktigst.

Undersøkelsen tar også for seg de politiske preferansene til journalister, og den viser som tidligere at Stortinget ville blitt rødt om journalistene fikk bestemme.

Nytt i år er likevel at Frp har gått fordi partiet Rødt. Men dette partiet sammen med Ap og SV ville fått nærmere to tredeler av journaliststemmene, ifølge undersøkelsen.

Tilsvarende partipolitisk måling blant advokatene gir et ganske annet Storting. Halvparten av de 500 advokatene som har fått spørsmålet ville stemme Høyre og 18 prosent Venstre. Ingen ville støttet RV og nesten ingen Sp, SV eller KrF.

- Dette ligner ganske mye på resultatet av stortingsvalget i 1891, kommenterte professor Aarebrot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.