FORBRUKERTEKNOLOGI

Nett- og minibanker rammet av feil

- Teknisk svikt i underliggende system hos EDB.

19. apr. 2011 - 11:18

Oppdatert:

Problemene ser nå ut til å være over.

En rekke norske nettbanker var tirsdag morgen nede for telling i rundt to timer, deriblant Storebrand og Skandiabanken.

Problemene skal ha rammet bankkunder i ulik grad. Hos sistnevnte var det mulig å logge seg inn, men uten tilgang til kontoopplysninger og saldo.

- Grunnet teknisk feil i baksystem som rammer flere banker. Det opplyste Skandiabanken i en twittermelding.

Feilen rammet også tjenester som mobilbank og SMS-bank. I tillegg fikk digi.no oppgitt at også minibanker og betaling i butikker var berørt av feilen.

- Det er dessverre problemer i nettbanken for øyeblikket grunnet problemer hos en ekstern leverandør. Det er vanskelig å si nøyaktig når dette er løst. Vi jobber med saken, og ber deg forsøke igjen senere, kunne nettbankens kundeservice fortelle.

Feilen ligger etter det digi.no får oppgitt hos driftsleverandøren EDB Ergogroup, som leverer tjenester til store deler av det norske bankmarkedet.

- Vi har noe treghet i systemene våre, som gjør at en del brukere opplever at løsningene er lite tilgjengelig. Vi jobber med å forsterke kapasiteten. Det er bare å beklage, sier EDB Ergrogroups kommunikasjonsdirektør Geir Remman til digi.no.

Han sier de har identifisert problemet gjennom feilsøking, men ønsker foreløpig ikke å gå inn på det tekniske årsaksforholdet.

Også betalingstransaksjoner skal være berørt av det samme problemet.

- Ja, det er en del minibanker som er berørt. Man vil kunne få ut et minimumsbeløp, men det avhenger av grensene som er satt på den enkeltes kortbruk, sier Remman.

Tilgang til et minimumsbeløp er en slags nødfunksjon som inntreffer i tilfeller der hovedsystemet er nede for telling. Kommunikasjonsdirektøren bekrefter at kunder vil kunne oppleve dette også ved kortbetaling i butikker.

Bankproblemene skjer midt i ferieavviklingen for mange nordmenn. I tillegg holder nettbankene stengt under høytiden. Siste mulige forfallsdato for regninger før påsken vil for mange bankkunder være onsdag ettermiddag.

- Ekstern nettverksfeil hos underleverandør er nå rettet. Nettbanken og samtlige tjenester er tilgjengelige igjen, opplyser Skandiabanken i en ny melding.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.