Nettavis ribbet etter korrupsjonsavsløring

I 2001 felte Tehelka.com Indias forsvarsminister George Fernandes. Nå er ministeren tilbake, mens nettavisen er harselert til døde.

I 2001 felte Tehelka.com Indias forsvarsminister George Fernandes. Nå er ministeren tilbake, mens nettavisen er harselert til døde.

Våren 2001 våget den indiske nettavisen Tehelka.com å sette i verk et enestående opplegg for å avsløre korrupsjon i forsvarsdepartementet. Journalistene ga seg ut for å våpenhandlere og filmet og gjorde lydopptak i det skjulte mens de delte ut bestikkelser.

Hjemme hos forsvarminister George Fernandes overrakte de 4800 dollar til en av ministerens kolleger, og ved en annen anledning filmet de sjefen for regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) mens han skjøv seddelbunken i en skuff i skrivebordet sitt.

Tehelka.com bidro også blant annet til å avsløre den tidligere svenske toppdiplomaten Rolf Gauffin, som ble arrestert på en flyplass da han prøvde å flykte fra India med 400.000 dollar i bagasjen.

Makta ga etter. Statsminister Atal Bihari Vajpayee sparket forsvarsministeren og det ble nedsatt en undersøkelseskommisjon. Nettavisen vokste enormt i popularitet og var en periode oppe i 30 millioner sidevisninger i uka.

Når skandalen hadde lagt seg, tok makta hevn:

Mannen som finansierte Tehelka.com, Shanker Sharma, ble fengslet uten siktelse. To av de ledende journalistene ble fengslet. Ifølge den britiske avisa Guardian er en av dem, Kumar Badal, fortsatt fengslet. Tjenestemenn fra alt fra skattemyndigheter til den interne etterretningen saumfarte kontorene.

Undersøkelseskommisjonen avhørte ingen av de korrupte tjenestemennene som Tehelka.com avslørte. Men den hadde mye stygt å si om nettavisens metoder.

Kampanjen mot Tehelka.com var vakt protester fra flere hold, blant annet noen kjente indiske aviskommentatorer og fra forfattere som Salman Rushdie og Nobel-prisvinneren V. S. Naipaul. Men i hovedsak har indiske medier og samfunnsstøtter latt saken ligge.

George Fernandes er igjen forsvarsminister. BJP vant nylig lokalvalgene i delstaten Gujarat etter en kampanje preget av uhemmet antimuslimsk hets.

Sjefredaktør Tarun J. Tejpal sier til Guardian at han skylder nærmere én million dollar, og greier såvidt å holde nettavisen i gang med fire ansatte, mot 120 for halvannet år siden. Han sier han hadde ventet seg motbør etter avsløringene, men ikke at BJP-regjeringen ville reagere så til de grader hensynsløst.

Nettstedet og antikorrupsjonsreportasjene er fortsatt tilgjengelige. Følg lenken ovenfor og klikk på "Operation West End: How the suitcase people are compromising Indian defence! Sleaze, senseless greed and dirty heroes; By Tarun J Tejpal, Editor-in-Chief."

Vær ikke overrasket om du får meldinger av typen "HTTP Error 403: 403.9 Access Forbidden: Too many users are connected." Redaksjonen har bare tre datamaskiner igjen.

Til toppen