Nettavisen håper på samme inntekt som i fjor

Salgsdirektør Søren Eriksen trodde mot slutten av år 2000 på en omsetning på 37 millioner. Dotcom-kollapsen gjorde imidlertid at Nettavisen fikk elendige resultater fra oktober til desember i fjor. Salgsdirektøren håper likevel at omsetningen holder seg oppe i år.

Det begynner å bli lenge siden noen turde å spå hva annonseomsetningen på Internett kommer til å ende på i år 2001. Svikten i reklamesalget på nett mot slutten av fjoråret og første halvår i 2001, fører til at sannsynligheten for at det blir en nedgang i totalomsetningen fra toppåret 2000 er meget stor.

Blant de avisene som har opplevd omsetningsvekst hvert år, er Nettavisen. Europas første rene nettavis innen området allmenn-nyheter, omsatte for 17,4 millioner kroner i 1999. I fjor var det en meget betydelig økning, til 30,8 millioner kroner, noe som er det høyeste noen norsk innholdsleverandør på nettet leverte i fjor.

Nettavisen er optimistisk i år også og håper at de slipper unna fall i omsetningen.

Likevel var salgsdirektør Søren Eriksen enda mer optimistisk da digitoday.no snakket med ham i november i fjor. Da spådde Eriksen at annonseomsetningen kom til å ende på rundt 37 millioner kroner i 2000.

Det endte på 30,8 millioner, et avvik på over seks millioner kroner.

Også året før hadde Eriksen vært overoptimistisk, med en spådom på nesten tre millioner over det som ble den reelle 1999-omsetningen.

Nå tør ikke Eriksen å spå for mye om årets inntekter, ikke minst fordi høsten blir meget avgjørende for det endelige resultatet. Men han håper at de greier å passere 30 millioner i år.

- Ja, vi bør greie fjorårsomsetningen, selv om det blit tøft, sier han til digitoday.no.

Det er sannsynlig at Nettavisen må opp i den samme omsetningen for å få hjulene til å gå rundt. Avisen ble tilført åtte millioner i kapital fra eierne i vår.

Ifølge administrerende direktør Knut Ivar Skeid var det først og fremst konsernkostnader, blant annet forbundet med Spray, som førte til at resultatet ble såpass dårlig på 15.6 millioner kroner i fjor .

På vårparten i år, da Spray og Nettavisen ble slått sammen, forsvant da også fem-seks personer fra Spray, inkludert administrerende direktør i Spray Norge Øivind Strengen.

Skeid sier til Propaganda at selve avisen gikk med et underskudd på halvannen million kroner i 2000 , men at innrømmer overfor Dagens Næringsliv at de er sårbare i det annonsemarkedet som eksisterer akkurat nå.

Søren Eriksen sier til digitoday.no at reklamenedturen allerede startet i fjor høst:

- Vi merket selvfølgelig at dotcom-døden rammet oss i oktober, november og desember i fjor. Det største problemet var at den bransjen vi selv jobber i, uteble. Vi måtte avvikle endel avtaler vi allerede inngått, opplyser han og fortsetter:

- Vi har merket en liten nedgang også hittil i år, men samtidig en økning av tradisjonelle annonsører. Vi har estimert at 40 prosent av inntektene i fjor kom fra dotcom-bransjen, sier han og mener at de i løpet av dette året kanskje må erstatte 30 prosent av annonsørene med nye på grunn av frafallet av dotcom-annonsører.

- Dette har blitt spådd i flere år nå., men tror du virkelig at annonsører som bruker tradisjonelle medier nå kommer for fullt også på Internett?

- Det er veldig vanskelig å si, sier Eriksen etter å ha tatt en lang tenkepause.

- De som har noe å levere på nettet, som bil, bank, reiser og finansselskaper, er veldig aktive. De som retter seg mot den brede massen, er nok mer avventende, sier han og påstår at trafikken til Nettavisen i utgangspunktet er stor nok til at de kan leve av reklameinntektene.

- Vi har en halv million ukentlige brukere. Vi hadde nok hatt en helt annen omsetning om vi hadde eksistert på papir, men mediet vårt er fortsatt nytt, og det eksisterer forvirring i forhold til hvordan reklamen burde virke, sier han og mener at de ikke har vært av dem som mest aktiv har hevet seg på priskrigen som har vært rådende siden årskiftet,

Med mange desperate nettaktører på markedet, har kampen om kronene vært knallhard og ført til at tilbudet av ledige nettannonseplasser har vært enormt til tider.

- Vi har jo absolutt merket det, men ikke vært rammet i så stor grad som flere andre, ikke minst annonsenettverk som kun selger bannere. Vi har en stor base med faste annonsører der vi spør hva vi kan gjøre for dem innenfor visse rammer. Det handler om seriøsitet og stabilitet over tid, sier han og mener det er svært viktig å ikke diskredittere merkevaren, og det man selv har bygget opp av troverdighet i mediekanalen.

Til toppen