Nettaviskunder rømmer KPNQwest

VG-redaktør Torry Pedersen (bildet) og hans webkolleger i NRK har tatt med seg sine respektive servere og flyttet dem hjem i frykt for at internettleverandøren KPNQwest Norway skal gå konkurs i løpet av dagen.

VG-redaktør Torry Pedersen (bildet) og hans webkolleger i NRK har tatt med seg sine respektive servere og flyttet dem hjem i frykt for at internettleverandøren KPNQwest Norway skal gå konkurs i løpet av dagen.

Det hollandske morselskapet til internettleverandøren KPNQwest Norway begjærte seg selv konkurs i helgen. Nå tar de norske kundene med seg utstyret sitt og innstallerer det i egne lokaler.

Les om konkursbegjæringen:

Klokken 22:00 lørdag kveld dro teknikkavdelingen i VG Multimedia opp til Sandakerveien i Oslo for å plukke opp datautstyret sitt. I en liten Ford Transit fikk de transportert det som var av utstyr og plassert det i Aftenpostens lokaler.


- De er jo akkurat som et søskenbarn og åpnet dørene for oss, sier Jo Christian Oterhals, utvikler i VG Nett, til digi.no.

Ved midnatt hadde avisen fått satt opp alt utstyret, men oppdaget en feil i en server.

- Den eneste Sun-serveren vi har, fikk transportskade. Vi skjønner egentlig ikke hvordan dette skjedde etter å ha kjørt i 30 kilometer i timen ned til Akersgata. Men servicen var upåklagelig. Etter knapt én time midt på natta kom en reparatør og skiftet hovedkort, opplyser Oterhals.

Klokken 06:00 søndag morgen var VG.no tilbake på nett igjen, dog med mindre kapasitet enn andre. Nå ligger VG.no sammen med en ikke-oppdatert Aftenposten.no, mobilportalen Inpoc, annonsenettverket PrimeTime og noen andre Schibsted-tjenester.

- Vi er egentlig ikke så bekymret for kapasiteten. Vi tror dette skal gå greit, sier VG-utvikleren.

Akkurat denne helgen er avisen nok fornøyde med at nettstedet går for halv maskin på grunn av journaliststreiken. Det er bare redaksjonsledelsen i VG.no, det vil si to personer som oppdaterer. Det fører ikke nødvendigvis til at så mange færre mennesker besøker avisen, men at surferne ikke er innom like hyppig.

Bakgrunnen for flyttingen av utstyret er et føre-var-prinsipp: Det går rykter om at KPNQwest i Norge begjærer seg selv konkurs i dag.

- Vi er stygt redd for at en konkurs er en aktuell problemstilling, sier ansvarlig for NRK.no, Are Nundal, til digi.no.

Dermed begynte NRK flyttingen i går kveld av sitt utstyr.

Serverne står nå på et datarom hos NRK og er ennå ikke kommet skikkelig i gjenge. Statskanalen har ikke tatt ned tjenesten fullstendig for å vente til alt fungerer igjen. Klikker du på en del av lenkene og artiklene på NRK.no får du feilmelding.

- Vi regner med å gjøre endel tilpasninger og justeringer utover dagen. Vi tør ikke si når vi er helt oppe igjen, sier han.

digi.no har ikke greid å få tak i noen hos KPNQwest Norge for å kommentere den vanskelige situasjonen.

PS! Ansvarlig redaktør Torry Pedersen mener de egentlig kunne vært oppe på tre timer, hadde det ikke vært for transportskadene på Sun-serveren.

- Da hadde vi klart det ekspertene i digi.no sa var umulig, sier han. Nå tok det åtte timer, noe som også er meget bra.

Før helgen sa eksperter til digi.no at de tvilte på om VG ville greie å flytte hele nettavisen på bare noen timer.

Les sakene fra før helgen:


Til toppen