Nettbank-hackere er lette å spore opp

Det er mulig å tømme nordiske nettbanker, men å slippe unna med det er vanskelig, viser det seg.

Nettbank-hackere er lette å spore opp

Det er mulig å tømme nordiske nettbanker, men å slippe unna med det er vanskelig, viser det seg.

Lenge var fisking og tapping av nettbanker noe som bare skjedde i USA, men i fjor ble etterhvert de første svenske og så norske nettbank-kontoene tappet.

Nå viser det seg at denne formen for nettsvindel likevel har en positiv side ved seg. Foreløpig ser det ut som det er vanskelig å ikke bli tatt, det viser flere saker fra Sverige.

Årsaken er at pengene som overføres ut av en erobret nettbank først må overføres til en annen bankkonto i samme land. Noen må stille sin konto til disposisjon og de kan skremmes med utsikten til fengselstraff og full erstatning - selv om de ikke endte opp med pengene.

Et år og ni måneder fengsel ble en russisk mann som bor i Sverige i går idømt. Mannen og en annen russer stilte sine svenske bankkontoer til disposisjon da russiske hackere i fjor våres for første gang klarte å tappe kontoene til fem Nordea-kunder.

Hackerne overtok kontrollen over fem nettbank-kontoer og overførte 900.000 kroner til de to svensk-russernes kontoer. Så overførte disse to omtrent halvparten av pengene til flere kontoer i Lithauen.

Hackerne er ikke tatt, men de ble begge de to svenske russerne som nå altså må betale tilbake alt som ble stjålet. Hans medhjelper fikk 15 måneders fengsel.

Det går mot den samme type halvveis-oppklaring og samme muligheten for straff for en lang rekke personer etter at 250 Nordea-kunder har blitt tappet gjennom høsten i Sverige.

Til toppen