JUSS OG SAMFUNN

Nettbasert joike-opplæring for samer

Til høsten starter e-skuvla.no med nettbasert opplæring i samisk språk og kultur. Læremidlene, som blant annet inneholder lydopptak av joik og samisk tale, publiseres direkte på nettet.

Therese Werenskiold
21. juni 2000 - 10:46

I september 2000 starter e-skuvla.no. Språkkursene inviterer deltakerne til aktiv læring gjennom spenstige dialoger med mye lyd og bilder, talende ordbok og interaktive øvelser (som viser resultatene med en gang). Hvert kurs har også egen nettlærer, opplyser e-skuvla.no i en pressemelding.

Til høsten tilbys kompetansegivende kurs i samisk (nybegynner nivå) og lese- og skrivekurs for samisktalende.

e-skuvla.no vil i tillegg være "en hjelpende hånd" for de lærene som skal undervise i samiske emner i den tiårige grunnskolen. For hvert fag og for hvert klassetrinn presenteres materiell til undervisningen.

Materiellet består av tekster med lyd og bilder (som fortellinger, rim og regler), lydopptak (blant annet av joik, sanger og samisk tale), interaktive øvelser (hvor fasit vises ved å trykke på en knapp), pekere til spennende web-sider om samer og samiske forhold, samt diskusjonsforum for forskjellige temaer.

Nettstedet kan også bli et interaktivt lærested for eleven.

Ifølge e-skuvla.no vil alt dette være en revolusjon med hensyn til mangelen på lærere og læremidler som råder i det samiske samfunnet.

I samisk benyttes syv tegn som ikke finnes i andre nordiske språk. På e-skuvla.no finner du også en liten programvare som installerer samefonter på din datamaskin.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.