BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettbasert samarbeid med Ajax

I digi.nos serie med Ajax-eksempler, vises i dag Zimbra, et webbasert e-post- og kalenderløsning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mai 2006 - 13:44

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil i denne artikkelserien med ujevne mellomrom vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Zimbra regnes av mange som et av de beste eksemplene på hva Ajax-metodikk kan tilføre webapplikasjoner. Dette er e-post- og samarbeidsløsning, delvis basert på åpen kildekode, med en Ajax-basert webklient. Webklienten skal i stor grad kunne erstatte separat programvare for å behandle e-post, kontakter og kalenderoppføringer - slik som Outlook eller Thunderbird/Sunbird. Systemet kan utvides til å vise informasjon fra eksterne kilder ved hjelp av "Zimlets".

En demo av Ajax-klienten til Zimbra er tilgjengelig på denne siden (registrering er ikke nødvendig).

Brukere av Internet Explorer anbefales å slette de temporære filene til nettleseren for å oppnå full ytelse.

    Les også:

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.