Nettbokhandler vinner på bransjeavtale

De store vinnerne i den kommende bokbransjeavtalen blir nettbokhandlene, deriblant Haugen Bok.

De store vinnerne i den kommende bokbransjeavtalen blir nettbokhandlene, deriblant Haugen Bok.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og moderniseringsminister Morten A. Meyer legger opp til en fornyelse av bokbransjeavtalen. Det kan bety vesentlig bedre vilkår og økt vekst for nettbokhandlene.

Det er to hovedpunkter i avtalen de to ministrene legger opp til: Ingen distribusjonskanal få enerett til å gi rabatt på nye bøker. I dag har bokklubbene enerett på å gi rabatter på nye bøker, mens alle andre må vente et år før de kan selge bøkene billigere. Det skal dessuten bli slutt på faste priser på skolebøker, og bokhandlernes enerett til å selge disse.

Det betyr at nettbokhandlene får selge nye bøker like billig som det boklubbene får. Det kan legge grunnlaget for økt vekst og omsetning i nettbokhandlene.

Harald Haugen i Norges største nettbokhandel, Haugen Bok, er fornøyd med at det nå ligger an til å bli slutt på spesialbehandlingen av bokklubbene.

- Når det gjelder å få slutt på bokhandlenes enerett på å gi rabatter, så sier jeg hurra for det. Det har alt for lenge vært en prisdifferanse. Det må være lov å konkurrere på like vilkår. Når bokklubbdirektøren sier at dette vil rasere bokmarkedet, så er det bare tøv, sier Haugen til digi.no.

Haugen Bok omsatte i 2003 for 63 millioner kroner, fordelt på vanlig bokhandel og nettbokhandel. Omsetningen i nettbokhandelen var på 38 millioner kroner, og selskapet fikk et solid resultat før skatt. Til sammenligning fikk den største konkurrenten Bokkilden en omsetning på drøye 30 millioner kroner, men klart ikke å tjene penger.

- Vi tjener penger i god sunnmørsk ånd, sier han, og legger til at en ny bokbransjeavtale kan legge grunnlaget for økt vekst.

Han er imidlertid skeptisk til et punkt i forslaget til ny avtale: Han er tvilende til om ordningen med fri konkurranse på skolebøker vil gi lavere priser.

- Jeg tror ikke det vil bli noe prisras på skolebøker. Meldingen fra kulturministeren er litt tvetydig. På den ene siden sier hun at det skal bli fri konkurranse, men på den andre siden sier hun at det fortsatt skal være lik pris på bokmål- og nynorskbøker. Det siste vil legge en demper på en mulig prisnedgang, sier Haugen.

Til toppen