JUSS OG SAMFUNN

Nettbokhandlere trenger ikke butikkutsalg

Det finnes ikke lenger noe påbud i den norske Bransjeavtalen om at en internettforhandler må ha en egen butikk for å selge norske bøker. Men forlagene kan stadig hindre at nettutsalgene får tilgang til alle boktitlene.

Hilde Nyman
24. aug. 1999 - 11:14

I den gamle Bransjeavtalen ble en bokhandel definert som: "Bokhandel skal drives fra et fast utsalgssted, med åpningstid og publikumsadgang på lik linje med annen detaljhandel." I den nye bransjeavtalen er bokhandelen definert som "hovedforhandler" heller enn eneforhandler, som før. I dag står det. "Forlagene kan selge bøker i gruppe 2-6 [Alt unntatt skolebøker, red.anm.] direkte til forbruker og forhandler".

Bokbransjen i Norge er regulert av avtaleverk som blant annet har gitt bokhandlere enerett til å selge bøker. I fjor ble Bransjeavtalen reforhandlet, og Den Norske Forleggerforening og Den Norske Bokhandlerforening ble enige om ny avtale.

Men avtalen må ha dispensasjon fra konkurranseloven, og derfor har den vært inne til behandling i Arbeids- og administrasjonsdepartementet fram til mars i år. I godkjenningen av avtalen fikk bokbransjen dispensasjon fra konkurranseloven fram til utgangen av år 2004.

Et av de elementene som har skapt strid, er bokhandlernes monopol på å selge bøker. Dette monopolet ble brutt da den nye bransjeavtalen trådte i kraft april i år. Da ble det nemlig åpnet for salg av norske bøker, unntatt skolebøker, gjennom andre salgskanaler enn bokhandler.

Den Schibsted-eide nettbokhandelen Bokkilden så seg nødt til å kjøpe en bokhandel i fjor for å kunne konkurrere på lik linje med andre bokhandlere. Uten det fysiske utsalget, hadde ikke Bokkilden den gang samme tilgangen på bøker fra norske forleggere.

Direktør Kristin C. Slørdahl i Den Norske Forleggerforening bekrefter at om Bokkilden hadde etablert seg i dag, hadde de ikke behøvd å ha et fysisk utsalg for å ha muligheten til å selge norske bøker via nettet.

- Tidligere har man måttet være bokhandel for å selge bøker fra et forlag. Den nye avtalen løste opp bokhandelens enerett, og åpnet for andre salgskanaler. Det betyr at forlagene kan velge hvem de vil selge til. Hvis aktørene i bransjen ikke har fått med seg denne konsekvensen, kan de ikke ha tenkt hvilken virkning den nye bransjeavtalen kan ha. Det nye er at bokhandelmonoploet er opphevet, sier hun.

Nettbokhandlerne er likevel helt avhengig av den enkelte forleggers godvilje.

Norske Bokkkilden og nyetablerte Bokus, som er svensk, kan risikere å ikke kunne tilby alle norske bøker på markedet, om norske forleggere nekter å selge til nettbokhandlere.

- Tror du noen forlag vil si nei til å selge bøker til nettbokhandlere?

- Jeg har ikke noe grunnlag for å mene noe om det. Men jeg har ingen grunn til å tro at forlagene ikke vil selge sine bøker gjennom seriøse forhandlere. Bokhandlere vil fremdeles være hovedforhandlere, understreker Slørdahl.

- Det betyr vel at nettbokhandlere som mangler et fysisk utsalg, kan risikere å ikke kunne tilby alle norske bøker?

- De nettbokhandlere som ikke har tilknytning til en fysisk butikk kan risikere det. Bokhandlere vil i større grad foreta en seleksjon i hvilke salgskanaler de selger sine bøker gjennom, sier hun.

- I tilfellet med utenlandske Bokus, må den butikken ha et fysisk utsalg for å selge bøker over nettet?

- Det kommer an på hva slags bøker de skal selge. Bøker fra våre medlemsforlag kan selges gjennom en hvilken som helst form for kanal. Om den er utenlandsk eller ikke, er ikke et skille i bransjeavtalen. Slik jeg leser den nye bransjeavtalen, stilles det ingen kvalitative krav. Bokus ville være en salgskanal på lik linje med bokhandlere og andre forhandlere. Det er opp til forlagene om de vil selge, sier hun.

Sist digi.no skrev om bransjeavtalen var i forbindelse med etableringen av Bokus i Norge i juni. Da var den nye bransjeavtalen allerede trådt i kraft, men ikke oppdatert på Den Norske Forleggerforenings nettsted. Nå ligger den rette versjonen ute.

- Hvis man søker om å få godkjent en bokhandel som ordinær bokhandel, må man ha et fysisk utsalg, men utover det kan for eksempel en bensinstasjon eller netthandel selge bøker. Hvis du vil selge ny norsk litteratur, kan man gjøre det fra hvor man vil, sier direktør Einar J. Einarson i Den Norske Bokhandlerforening.

Også han understreker at det kun er skolebøker som ikke kan selges "hvorsomhelst".

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Hvordan blir situasjonen for Bokus når de etablerer seg i Norge?

- Det er litt uavklart hvordan forlagene ønsker. Når det gjelder utenlandske selskaper, er det opp til forleggerforeningen, men hvis Slørdahl har sagt at et utenlandsk selskap kan selge bøker på lik linje med norske selskap, er jo det greit, sier Einarson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra