Nettbrett i bedrifter

Er Microsoft i ferd med å gjøre kommende Windows-brett mindre tiltrekkende?

Nettbrett i bedrifter
Fra markedsføringen av Windows Intune. Beta-utgaven kan også administrere enheter under iOS og Android. Støtte til Windows RT (Windows on ARM) er ennå ikke offisielt bekreftet.

Den rådende trenden der ansatte gis anledning til å bruke egne enheter på jobb – bærbare pc-er, nettbrett, mobiltelefoner – det vil si kople dem på lokalnettet, bruke bedriftsinterne tjenester og behandle bedriftsintern informasjon, gir IT-avdelinger store utfordringer.

Noe av problemet er at nettbrett som Apple iPad og tilsvarende Android-baserte enheter, som for mange oppgaver er mer hensiktsmessig enn pc, ikke lar seg administrere gjennom Microsofts katalogtjeneste Active Directory (AD).

Med Windows 8 for ARM-prosessoren (kjent vekselvis som «WOA» for «Windows on ARM» og Windows RT) har Microsoft lagt et grunnlag for Windows-drevne nettbrett i konkurranse med iPad og Android.

Hvordan slike kan administreres i en bedrift var gjenstand for et offisielt blogginnlegg fra Microsoft i forrige uke: Managing "BYO" PCs in the enterprise (including WOA).

Det går fram av dette innlegget at ARM-baserte nettbrett under Windows, i motsetning til pc-er, ikke vil kunne administreres gjennom Active Directory.

I stedet for å skaffe seg en fordel i forhold til konkurrentene, ved å utnytte en mulig gevinst Windows RT kunne gitt, ser det ut som om Microsoft heller henviser administrasjon av ARM-baserte nettbrett under Windows til Windows Intune, et nettskyverktøy som per i dag, i en beta av versjon 3, støtter Android, iOS, Windows Phone og Windows pc-er.

Microsoft lar altså være å gi ARM-baserte Windows-brett konkurransefordelen av å kunne administreres gjennom Active Directory på lik linje med pc-er. I stedet legger de opp til å samle all administrasjon av klienter gjennom et nytt verktøy i nettskyen, Intune.

En kommentar i ZDnet konkluderer med at Microsoft derved i praksis avstår fra forretningsmarkedet for nettbrett.

Jeg er ikke så sikker. En forklaring på manglende AD-støtte kan være at Microsoft for all del vil unngå å falle i reguleringsfellen ved å avstå fra alt som smaker av mulig misbruk av pc-monopol til å fremme andre forretningsområder. En annen kan være at Microsoft ser for seg en framtid der det er viktigere å satse på å etablere Intune som verktøyet for å administrere alle pc-er, nettbrett og smartmobiler, uavhengig av plattform, enn å forene Active Directory og Windows for ARM.

Prisnivå, funksjonalitet og appell gjør det vanskelig for Microsoft å konkurrere mot Apples mobiltelefon og nettbrett. Men hvis Intune slår til, og svarer til forventningene, vil dette produktet kunne fange opp et annet vekstmarked, og styrke Microsofts server- og systemportefølje. Så kan de heller konsentrere markedsføringen av mer forbrukerrettede produkter som Windows Phone og Windows RT på de faktiske fordelene disse kan tenkes å gi brukerne, og ikke administratorene.

I en tid preget av «bring your own device» er det slutt på at IT-admin avgjør valget av personlig utstyr, og AD-støtte er ikke noe salgsargument overfor brukerne.

Et felles nettskyverktøy for administrasjon av alle slags klienter, uavhengig av plattform, kan derimot tenkes å ha en klar appell overfor IT-admin.

Les mer om: