FORBRUKERTEKNOLOGI

– Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget

Goldman Sachs nedgraderer pc-markedet i 2011 enda mer enn Gartner.

Bærbar pc eller nettbrett er en aktuell problemstilling for stadig flere.
Bærbar pc eller nettbrett er en aktuell problemstilling for stadig flere.
14. des. 2010 - 16:09

Analyseselskapene er sterkt uenige om hvordan det vil gå med det globale pc-salget i 2011. De er imidlertid enige om at veksten vil gå saktere enn tidligere ventet, og at en vesentlig årsak er den nye interessen for nettbrett.

I en pressemelding datert 29. november skriver Gartner at de venter en vekst i volum på 15,9 prosent fra 2010 til 2011, til 409 millioner enheter.

I et notat fra Goldman Sachs som Techweb har fått tak i, anslås veksten til 8 prosent.

Gartner peker på at de har revurdert en tidligere prognose på 18,1 prosent vekst i 2011.

Forskningssjef Ranjit Atwal i Gartner peker på at etterspørselen i forbrukermarkedet ventes på kort sikt å bli svakere, fordi mange heller ser på Apple iPad og andre nettbrett.

– På lang sikt venter vi at nettbrett vil ta rundt ti prosent av pc-markedet, målt i volum, innen 2014, sier Atwal.

Han tror at nettbrett oppfattes både som et supplement og som en erstatning til pc. Pc-markedet vil også undergraves fra en annen kant, nemlig bedrifters overgang til virtuelle arbeidsflater.

– Pc-er betraktes fortsatt som nødvendige, men bransjens manglende evne til vesentlige fornyelser, og overavhengigheten av en forretningsmodell bygget på økt volum og prisfall tærer på evnen til å drive gjennom oppgraderinger, sier en annen Gartner-analytiker, George Shiffler.

Ifølge Goldman Sachs-analytiker Bill Shope er flukten fra pc-er til nettbrett langt mer markant. Han tror nettbrett vil spise fra 33 til 35 prosent av det globale pc-salget allerede i 2011.

Mens pc-salget vokser med 8 prosent, vil det selges seks ganger så mange nettbrett i 2011 som i 2010, og nå 54,7 millioner enheter, tror Shope og hans kolleger.

Dette vil få alvorlige følger for tungvekterne Microsoft og Intel.

– Vi antar at et overveldende flertall av nettbrettene vil kjøre ARM-arkitekturen med enten [Apple] iOS eller [Google] Android som operativsystem. Skulle dette slå til, og vår nettbrettprognose treffer noe i nærheten av det faktiske resultatet, vil det være første gang på tre tiår at en ikke-Wintel-teknologi gjør et vesentlig inngrep i personlig databehandling, skriver Shope.

En annen Goldman Sachs-analytiker, Sarah Friar, peker på at Microsoft ikke ser ut til å ha noe troverdig respons på den nye typen nettbrett, som iPad og Samsungs Android-baserte Galaxy.

Goldman Sachs nedgraderte sin vurdering av Microsoft fra «kjøp» til «nøytral» i oktober. I det nyeste notatet opprettholdes denne vurderingen.

Ifølge Gartner er det bare én av fem drivkrefter i pc-markedet som peker oppover, nemlig etterspørselen i vekstmarkeder som Brasil, Russland, India og Kina. De andre – forbrukermarkedet, konkurranse fra nettbrett, at folk og organisasjoner utsetter å skifte ut sine pc-er, og større interesse for tynne klienter – peker nedover.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.