– Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget

Goldman Sachs nedgraderer pc-markedet i 2011 enda mer enn Gartner.

Bærbar pc eller nettbrett er en aktuell problemstilling for stadig flere.
Bærbar pc eller nettbrett er en aktuell problemstilling for stadig flere.

Goldman Sachs nedgraderer pc-markedet i 2011 enda mer enn Gartner.

Analyseselskapene er sterkt uenige om hvordan det vil gå med det globale pc-salget i 2011. De er imidlertid enige om at veksten vil gå saktere enn tidligere ventet, og at en vesentlig årsak er den nye interessen for nettbrett.

I en pressemelding datert 29. november skriver Gartner at de venter en vekst i volum på 15,9 prosent fra 2010 til 2011, til 409 millioner enheter.

I et notat fra Goldman Sachs som Techweb har fått tak i, anslås veksten til 8 prosent.

Gartner peker på at de har revurdert en tidligere prognose på 18,1 prosent vekst i 2011.

Forskningssjef Ranjit Atwal i Gartner peker på at etterspørselen i forbrukermarkedet ventes på kort sikt å bli svakere, fordi mange heller ser på Apple iPad og andre nettbrett.

– På lang sikt venter vi at nettbrett vil ta rundt ti prosent av pc-markedet, målt i volum, innen 2014, sier Atwal.

Han tror at nettbrett oppfattes både som et supplement og som en erstatning til pc. Pc-markedet vil også undergraves fra en annen kant, nemlig bedrifters overgang til virtuelle arbeidsflater.

– Pc-er betraktes fortsatt som nødvendige, men bransjens manglende evne til vesentlige fornyelser, og overavhengigheten av en forretningsmodell bygget på økt volum og prisfall tærer på evnen til å drive gjennom oppgraderinger, sier en annen Gartner-analytiker, George Shiffler.

Ifølge Goldman Sachs-analytiker Bill Shope er flukten fra pc-er til nettbrett langt mer markant. Han tror nettbrett vil spise fra 33 til 35 prosent av det globale pc-salget allerede i 2011.

Mens pc-salget vokser med 8 prosent, vil det selges seks ganger så mange nettbrett i 2011 som i 2010, og nå 54,7 millioner enheter, tror Shope og hans kolleger.

Dette vil få alvorlige følger for tungvekterne Microsoft og Intel.

– Vi antar at et overveldende flertall av nettbrettene vil kjøre ARM-arkitekturen med enten [Apple] iOS eller [Google] Android som operativsystem. Skulle dette slå til, og vår nettbrettprognose treffer noe i nærheten av det faktiske resultatet, vil det være første gang på tre tiår at en ikke-Wintel-teknologi gjør et vesentlig inngrep i personlig databehandling, skriver Shope.

En annen Goldman Sachs-analytiker, Sarah Friar, peker på at Microsoft ikke ser ut til å ha noe troverdig respons på den nye typen nettbrett, som iPad og Samsungs Android-baserte Galaxy.

Goldman Sachs nedgraderte sin vurdering av Microsoft fra «kjøp» til «nøytral» i oktober. I det nyeste notatet opprettholdes denne vurderingen.

Ifølge Gartner er det bare én av fem drivkrefter i pc-markedet som peker oppover, nemlig etterspørselen i vekstmarkeder som Brasil, Russland, India og Kina. De andre – forbrukermarkedet, konkurranse fra nettbrett, at folk og organisasjoner utsetter å skifte ut sine pc-er, og større interesse for tynne klienter – peker nedover.

Til toppen