Nettbrukerne skuffet stort under årets NetAid

Årets NetAid ble slett ingen hit. Bill Clinton, Tony Blair og Nelson Mandela var for dårlige trekkplastre. De internettoverførte konsertene med verdensstjerner genererte ikke mer enn 8,4 millioner kroner fra internettpublikummet.

Årets NetAid ble slett ingen hit. Bill Clinton, Tony Blair og Nelson Mandela var for dårlige trekkplastre. De internettoverførte konsertene med verdensstjerner genererte ikke mer enn 8,4 millioner kroner fra internettpublikummet.

I høst ble NetAid-konsertene som skulle samle inn millionvis av kroner og markere at Internett egner seg til innsamlingsaksjoner, frontet stort over hele verden. Tre konserter samtidig i London, Geneve og New York skulle både generere hits og samle inn penger til sultrammede i verden.

Totalt har mer enn 7,6 millioner britiske pund, eller rundt 98 millioner norske kroner blitt donert til NetAid-fondet, men av disse stammer kun 650.000 pund, eller 8,4 millioner norske kroner fra publikum, skriver Electronic Telegraph.

Av totalsummen stammer hele 6,4 millioner pund, eller 83 millioner kroner fra en donasjon fra Cisco. Tanken var at nettstedet skulle kunne håndtere opp til 1.000 sikre betalinger per sekund, en funksjon som knapt ble brukt av publikum.

Målet for konsertene var å generere en milliard hits mot ekstrem fattigdom som vil lede til konkrete aksjoner og donasjoner av tid, ekspertise, varer eller penger.

Skuffelsen er derfor stor da det på den store dagen ikke ble generert mer enn 40 millioner sidevisninger.

Organisatorene for arrangementene har skrytt av den enorme kapasiteten på nettstedet som sendte konsertene direkte. Det var mulighet for 125.000 brukere og én million hits i minuttet. KMPG har bygget opp nettstedet og innholdet støtter seg på nettverksarkitektur som vil holde 1.500 servere på 90 ulike steder i verden i gang.

De 125.000 unike brukerne som det teknologiske utstyret sto klart til å håndtere, uteble også. I media var det spekulert i besøkstall i størrelsesorden flere hundre millioner og opp til en milliard.

Resultatet ble at fattigslige 2,5 millioner personer logget seg på for å følge hele eller deler av konsertene.

- NetAid kunne ha vært et flott eksperiment i å bruke Internett for å øke bevisstheten og samle inn penger. Det kan virke som om det var mislykket på begge felter. Det kan virke som om de som har fått best utbytte av dette, er sponsorene, som fikk en masse oppmerksomhet rundt arrangementet, sier Nick Allen, som er administrerende direktør for selskapet donordigital.com.

Som digi.no tidligere har skrevet (se relaterte saker nederst i saken) ble det avholdt tre rockekonserter tre steder i verden 9. oktober i år, i London (Wembley Stadium), Genève (Palais des Nations) og New York (Giants Stadium).

Nettløsningen er utviklet av Cisco Systems sammen med FNs utviklingsprogram.

Til toppen