JUSS OG SAMFUNN

Nettbutikk må gjøres tilgjengelige for blinde

En amerikansk nettbutikk er dømt til å bygges om for blinde brukere. Det kan få konsekvenser for flere.

10. okt. 2007 - 08:26

Nettbutikken til amerikanske Target Corp., Target.com, må ifølge Californias lovgivning gjøres tilgjengelig for blinde. Det bestemte dommer Marilyn Patel ved distriksdomstolen i San Francisco i forrige uke, etter at nettbutikken var blitt saksøkt for å ha ignorert klager om at nettbutikken var utilgjengelig for blinde.

Ifølge IDG News Service krever californisk lov at kommersielle nettsteder gjør det mulig for funksjonshemmede å utføre alle de oppgaver som er tilgjengelige for andre kunder.

Bak søksmålet sto blant annet California-avdelingen av National Federation of the Blind (NFB).

I en uttalelse sier Marc Maurer, president for NFB, at alle e-handelsselskaper bør merke seg kjennelsen og umiddelbart gjøre grep for å åpne dørene for de blinde.

I Norge finnes det ikke noen tilsvarende lovgivning for kommersielle nettsteder, noe i praksis fører til at mange nettsteder er uleselige for blinde. Unødig bruk av tabeller og Flash-elementer er blant faktorene som bidrar til dette.

Christian Johansen, utvikler i konsulentselskapet .IXD, skriver i et innlegg i Kuttisme.no-bloggen om hva man enklest kan gjøre for å gjøre nettsteder mer tilgjengelige for blinde og andre funksjonshemmede.

Sentralt er validering av HTML og bruk av stilsett og semantisk HTML.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.