Nettbutikk må gjøres tilgjengelige for blinde

Nettbutikk må gjøres tilgjengelige for blinde

En amerikansk nettbutikk er dømt til å bygges om for blinde brukere. Det kan få konsekvenser for flere.

Nettbutikken til amerikanske Target Corp., Target.com, må ifølge Californias lovgivning gjøres tilgjengelig for blinde. Det bestemte dommer Marilyn Patel ved distriksdomstolen i San Francisco i forrige uke, etter at nettbutikken var blitt saksøkt for å ha ignorert klager om at nettbutikken var utilgjengelig for blinde.

Ifølge IDG News Service krever californisk lov at kommersielle nettsteder gjør det mulig for funksjonshemmede å utføre alle de oppgaver som er tilgjengelige for andre kunder.

Bak søksmålet sto blant annet California-avdelingen av National Federation of the Blind (NFB).

I en uttalelse sier Marc Maurer, president for NFB, at alle e-handelsselskaper bør merke seg kjennelsen og umiddelbart gjøre grep for å åpne dørene for de blinde.

I Norge finnes det ikke noen tilsvarende lovgivning for kommersielle nettsteder, noe i praksis fører til at mange nettsteder er uleselige for blinde. Unødig bruk av tabeller og Flash-elementer er blant faktorene som bidrar til dette.

Christian Johansen, utvikler i konsulentselskapet .IXD, skriver i et innlegg i Kuttisme.no-bloggen om hva man enklest kan gjøre for å gjøre nettsteder mer tilgjengelige for blinde og andre funksjonshemmede.

Sentralt er validering av HTML og bruk av stilsett og semantisk HTML.

Til toppen