Nettbutikk sperrer for Russland i WTO

USAs innvendinger mot AllofMP3.com hindrer russisk medlemskap i WTO

Nettbutikk sperrer for Russland i WTO

USAs innvendinger mot AllofMP3.com hindrer russisk medlemskap i WTO

Den russiske nettbaserte musikkbutikken AllofMP3.com er en torn i øynene til amerikansk musikkindustri. De selger musikk til en mye lavere pris enn hva for eksempel Apples iTunes kan levere, takket være mindre streng russisk lovgivning innen intellektuelle rettigheter.

USA og Russland krangler voldsomt om dette. Russland nekter å gjøre noe med sin lovgivning på feltet på tross av USAs krav om at de må gjøre det.

Nå går USA et skritt lengre og krever at Russland endrer lovgivningen og truer med å stenge landet ute fra WTO (World Trade Organization) dersom de ikke gjør det.

- Vi har gjort det klart for Russland at økt beskyttelse av intellektuelle rettigheter er nødvendig for at de skal få bli medlem av WTO og vi har spesielt uttrykt vår bekymring for AllofMP3.com, sier Karan Bhatia, USAs handelsrepresentant ifølge Wall Street Journal.

Russland på sin side vil ikke gi etter. Igor Shuvalov, en av president Vadimir Putins rådgivere, sier at det kanskje er på tide å suspendere samtalen da Russland ikke føler at de kan komme med flere innrømmelser i forhandlingene.

Dermed kan Russlands inntreden som WTO-medlem utsettes til en gang ute i 2007. Russland har forsøkt å bli medlem siden 1994, men har vært uenige med USA i mange spørsmål. De er avhengig av at USAs støtte for å bli medlem i den 149 land store organisasjonen.

Andre interessekonflikter står også på dagsordenen. USA er blant annet frustrert over Russlands rigide inspeksjoner av landbruksproduksjoner, noe USA mener er et forsøk på å holde amerikanske produkter utenfor det russiske markedet. Norge har forøvrig en tilsvarende situasjon med fiskeeksporten til Russland.

Til toppen