Nettbutikk til ranssiktet selger spionutstyr

En 47-åring er mistenkt for salg av utstyr brukt under ranet i Stavanger. Nettbutikken hans er fremdeles åpen.

En 47-åring er mistenkt for salg av utstyr brukt under ranet i Stavanger. Nettbutikken hans er fremdeles åpen.

I går kveld arresterte politiet en 47-åring og en 29-åring, mistenkt for salg av utstyr brukt under det store ranet i Stavanger for to uker siden. En politimann ble skutt og drept under aksjenen der ranerne kanskje kom seg unna 60-100 millioner kroner i kontanter.

47-åringen ble kjent i 2000 da Dagens Næringsliv avslørte at han kan ha solgt GSM-avlytningsutstyr her i Norge og kanskje i England. Saken endte med en bot for besittelse av ulovlig overvåknings- og avlyttingssystemer.

Les om denne saken og mer om GSM-avlytting i boksen til høyre.

I følge NRK drier det seg om butikken Spyshop (eid av Pro Tech). Den fysiske butikken er nå stengt, men nettbutikken Spyshop.no er fremdeles åpen. Domene er registert på en kvinne som skal være 47-åringens partner.

På denne nettbutikken finner man et meget omfattende utvalg utstyr for avlytting, sporing og utstyr for å blokkere avlyttingsutstyr. I tillegg selger nettbutikken et like omfattende utvalg av utstyr for mer "analoge" aktiviteter: Du kan for eksempel få kjøpt en rekke typer tynne hansker og et høykvalitets brekkjern.

Spyshop.no tilbyr ikke utstyr som helt klart er ulovlig, for eksempel utstyr til å jamme eller avlytte GSM-nettet. Men du får mye utstyr som det etter alt å dømme er ulovlig å bruke i de fleste tilfeller.

Mye av utstyret mangler konkrete spesifikasjoner og det er vanskelig å vite akkurat hva det gjør. Men et eksempel er en koffert til hele 186.000 kroner.

"Alt av høykvalitets lytteutstyr i en og samme koffert. Her er alt som trengs for å løse enhver avlyttingsjobb. 22 Deler med Avlyttingsutstyr, med og uten kryptering", er beskrivelsen som følger med.

Et annet eksempel er en mobiltelefon som lar deg avlytte en analog hustelefon. "Telefonen kobles via en kabel inn i hustelefonkontakten hvor som helst på linjen i et hjem. Når noen tar av røret på hustelefonen for å ringe på den linja, ringer mobiltelefonen automatisk opp et forhånds-programmert telefonnummer slik at man kan høre på hva som blir sagt i den andre hustelefonen." står det på nettsidene.

Spyshop selger også utstyr som skal la deg spore hvor en mobiltelefon har vært. Beskrivelsen er noe vag og det er ikke klart hvordan dette virker - i utgangspunktet er dette data som bare mobilselskapene sitter på.

"Sporing av sitt eget GSM nummer via internett. Denne logger basestasjon og klokkeslett og legger dette inn i et kart. Nøyaktigheten er ca +/- 100 meter i sentrum. Utenfor sentrum vil nøyaktigheten være ca +/- 300 meter. Dette er fordi at nøyaktigheten blir høyere ettersom hvor mange basestasjoner som befinner seg i området.

Sporingen gjøres så ofte man ønsker og alle sporingene blir logget, " står det på Spyshop.no.

Her finner du Spyshops nettbutikk. Bla i menyene øverst i høyre hjørne.

Til toppen