FORBRUKERTEKNOLOGI

Nettbutikkene bruker kryptiske koder

Når du skal handle IT-produkter på nettet møter du kodeord som Vivo, boxed og retail. Her er forklaringene:

28. jan. 2005 - 13:08

Når man skal kjøpe løse PC-komponenter eller sette sammen en PC, møter man et eget språk det tar tid å forstå. For varene beskrives med intern-betegnelser IT-bransjen og distributørene bruker, men de er ikke oversatt og fremstår som et rent stammespråk.

Utrykkene kompliserer netthandel med IT-produkter betraktelig og skremmer nok bort en del kunder som ellers ville ha satt sammen en egen PC eller oppgradert sin maskin.

Her er noen av de vanligste forkortelseene og forklaringen på hva de betyr:

EU-versjon - Indikerer at produktet ikke har menyer og manualer på norsk.

Boxed - Når du skal kjøpe prosessor, møter du betegnelsen "Boxed". Umulig å gjette, men dette betyr at prosessoren blir levert med den nødvendige kjøleribben og viften.

Full Retail/Retail - Komplette varer med kabler, CD-plate med drivere og i noen tilfeller, for eksempel på grafikkort følger det med spill.

Bulk eller OEM betegner varen alene - for eksempel en prosessor uten vifte eller en DVD-spiller uten driver-CD og kabler.

I tillegg til disse forskjellige salgsversjonene av varene, fordeles varene over mer eller mindre kryptiske tekniske betegnelser. Her er det viktigste:

Det første du må velge hvis du skal sette sammen en PC er hovedkort, men Komplett presenter en kryptisk liste med alternativene. Da gjør MPX en bedre jobb med stikkord foran typene. Her er forklaringen:

AMD Socket 754 er den gamle typen hovedkort for AMD 64-prosessorer

AMD Socket 939 er nye hovedkort for Athlon 64-bits prosessorer

AMD Socket A er hovedkort for Athlon XP, Sempron og Duron (32-bits) prosessorer

AMD Socket 940 er hovedkort for Opteron, AMDs server-prosessorer

Intel Socket 478 er den eldre typen hovedkort for Pentium 4 og Celeron-prosessorer

Intel Socket 604 er hovedkort for serverprosessoren Xeon

Intel Socket 775 er den nye typen hovedkort for Pentium 4 og Celeron D-prosessorer

Hvis du vil ha Intel-prosessor er altså Socket 775 mest aktuelt, mens Socket A er mest aktuelt hvis du velger 32-bits AMD-prosessor.

Når du skal velge hovedkort, dukker også "ATX"-betegnelsen opp. Dette angir størrelsen på hovedkortet. Nesten alle hovedkort er laget i ATX-format, noe som tilsier at du kan bruke alle unntatt de minste kabinettene. Du vil også støte på m-ATX. Dette er mindre hovedkort som får plass i mindre kabinetter. De vil også passe i vanlige ATX-kabinetter.

Mange kjenner nok heller ikke RAID-begrepet. Nesten alle hovedkort angir "RAID" som en av sine spesifikasjoner, men de færreste brukere dette. Teknikken brukes mest i servere og arbeidsstasjoner og gir blant annet en mulighet til å dele data over flere like disker, både for å øke farten og sikkerhet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Noe av det mest kompliserte er å sette seg inn i hastighetene hovedkortet bruker for å kommuniserer mellom brikkene - blant annet den såkalte frontside-bussen. Noen kort har angitt hastighetene, mens andre bare har angitt et kryptisk nummer, for eksempel 865G eller i865. Dette er angir brikkesettet som er brukt, noe som tilsier gitte hastigheter og funksjoner. Noen av disse brikkesettene er laget nVidia, for eksempel nForce 3 eller 4, men de altså gir ikke grafikk.

Når du skal velge grafikkort kommer du over betegnelsen VIVO. Dette er en forkortelse for "Video In, Video Out". Skal du kunne koble et eldre videokamera eller en annen videokilde til din PC og hente inn video, må grafikkortet ha VIVO.

SLI er også et nytt utrykk som dukker opp på hovedkort og grafikkort. Dette er en teknologi fra nVidia som lar deg koble sammen to SLI-grafikkort i parallell.

Kortene er også fordelt med betegnelsene AGP og PCI-express. PCI-express er den nye standarden som avløser AGP, og foreløpig er det kun nyere hovedkort med Intel Socket 775 og AMD Socket 939 som har støtte for denne standarden.

Mange blir nok også litt forvirret i valget av minnetype. "DDR" er det vanligste nå, men DDR2 er på vei inn. Mange nyere hovedkort angir dessuten at de takler "Dual Channel". Dette betyr at hovedkortet kan bruke to vanlige minnebrikker i parallell, noe som øker farten. Brikkene må være like, men du finner ikke spesielle Dual Channel-minnebrikker.

Vi nevner i tillegg valget mellom SATA eller IDE - IDE er den gamle standarden for harddisker og CD/DVD-enheter mens SATA er den nye og enklere standarden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.