Nettbutikkene er store PC-leverandører

Komplett og deres konkurrenter er store PC-leverandører, men det vises ikke på vanlig statistikk.

Komplett og deres konkurrenter er store PC-leverandører, men det vises ikke på vanlig statistikk.

HP er den største PC-selgeren her i Norge, det viser tall for tredje kvartal Finansavisen har samlet inn. HP solgte vel 31.000 stasjonære maskiner og litt over 20.000 bæbare i tredje kvartal.

Dell solgte 21.000 stasjonære og 12.422 bærebare PCer - til sammen 33519 maskiner. Litt ut i fra hvordan man regner, er Komplett Norges neste eller tredje største PC-leverandør.

digi.no har påpekt problemene med telling av PC-salg i Norge før. For det viser seg at veldig mange kunder ikke velger en ferdig PC når de skal fornye - de bygger PCene selv. Dette tapper HP, Dell og de tradisjonelle forhandlerne av ferdig-PCer for kunder.

Komplett og deres største konkurrenter MPX og PS Data forteller alle til digi.no at deres salg av hovedkort viser volumet.

- Når en kunde kjøper hovedkort, kjøper han eller hun nesten alltid også de andre komponentene som skal til for å lage en komplett maskin, forteller MPX-sjef Hugo Rask-Jensen til digi.no.

Det samme gjentar Komplett-sjef Eric Sandtrø og og Jarle Brobekk i PS-data. Alle de tre nettbutikk-sjefene påpeker dessuten at de er sikre på at deres kunder kjøper dyrere og mer avanserte maskiner enn snitt-maskinene til HP og Dell. Dette gjør det rettferdig å sammenligne en maskin kjøpt i deler fra en nettbutikk med en ferdig maskin, mener de.

De tre nettbutikkene, som selv mener de er de største i Norge, viser at Komplett egentlig er nest størst. Innkjøper Eilif Kiland i Komplett forteller at selskapet solgte 33.000 hovedkort i tredje kvartal. Av disse er rundt 70 prosent solgt rett til kunder og resten til Kompletts forhandlere som selger dem videre.

I tillegg solgte Komplett 3400 ferdigbygde PCer og bærebare PCer. Dermed er Komplett sammen med sine forhandlere en større PC-selger enn Dell Norge. Trekker man fra forhandlersalget, er Komplett tredje størst.

Tallene viser også størrelsen på Komplett i forhold til de andre.

Hugo Rask Jensen forteller at MPX solgte 1500 hovedkort i tredje kvartal, mens PS Data

solgte 3000 hovedkort, forteller Brobekk.

Til toppen