JUSS OG SAMFUNN

Nettet maktet presset...såvidt

Profetier om at globalt Clinton-press ville knekke internettet fullstendig gikk ikke i oppfyllelse. På den mest trafikkerte webdagen noensinne, tok de store nettaktørene et kollektivt løft og beviste at weben kan forsvare betegnelsen massemedium. Men det var på håret...

Herman Berg
12. sep. 1998 - 20:20

Den døgnåpne TV-kanalen CNN hadde kontinuerlige direktesendinger i forkant og etterkant da spesialetterforsker Kenneth Starrs rapport-sammendrag om Bill Clintons sex-eskapader ble lagt ut fredag kveld norsk tid.

I et unikt samspill mellom CNNs nyhetsverter og reportere foran datamaskiner, ble oppmerksomheten rettet mot en annen mediekanal, world wide web. Seerne ble oppfordret å koble seg på datamaskinen for å laste ned det 445-siders tunge sammendraget av rapporten.

Trafikken slo som ventet alle rekorder.

CNN Interactive uttalte til ZDNN at foreløpige beregninger viste en fordobling i forhold til den forrige rekorden på 1,1 millioner unike brukere som ble satt da børsen falt drastisk 31. august.

MSNBC meldte en dobling av rekorden fra 17. august i år da 1,1 millioner surfere besøkte tjenesten i forbindelse med Clintons innrømmelser overfor storjuryen. På samme dag hadde ABCNews.com syv millioner side-eksponeringer og én millioner unike brukere.

I går ble den rekorden kraftig banket, ifølge News.com

I Norge meldte Scandinavia Online (SOL) i dag om minst ti ganger større trafikk enn det som er vanlig etter at SOL hadde lagt rapporten på egen server. Søkeselskapet Lycos meldte om også om solide tall, 2.000 sideeksponeringer i minuttet, mens konkurrenten Excite rapporterte om 2-3.000 klikk på pekeren til rapporten hvert minutt.

De ulike tallene illustrerer en av av det nye massemediets hovedsvakheter; mangel på felles måleenheter.

Helt avgjørende for suksessen var det at innholdsleverandører og nyhetsorganisasjoner verden over avlastet de tre offentlige webstedene der rapporten ble publisert. Rapporten ble kjapt duplisert slik at trafikken ble fordelt på en rekke servere i kyberrommet.

Ifølge ZDNN lyktes bare én av ti nettbrukere å komme inn på nettstedet til Representantenes Hus etter at rapporten var lagt ut. På det andre offisielle nettstedet, det amerikanske Kongressbibliotekets, meldte en talsmann at de tålte et serverpress på 1.500 innlogginger samtidig.

Til sammenligning lyktes 53 prosent å komme inn på de mest trafikkerte nyhetstjenestene, skal vi tro Keynote Systems, et California-firma som overvåker nettverkenes kapasiteter.

Og selv om det hadde vært katastrofe for TV-selskapene om halvparten av seerne ikke hadde fått slått på programmene, var det ikke så mange ganger nettbrukere som fikk oppleve meldingen "HTTP/1.1 Server Too Busy" etter at rapporten var lagt ut.

Nyhets- og nettleverandørene greide etterhvert å få spredd trafikken på flere servere.

Telekom-selskapene WorldCom og Sprint meldte også om uvanlig stor trafikk. Det var knyttet stor spenning til om ryggradene i det verdensomspennende internettet vil holde stand. Området rundt Washington DC har vært beryktet for mange flaskehalser og blant andre offentlig ansatte har hatt problemer med å bruke nettet.

Det hjalp ikke akkurat at en togavsporing fredag morgen i Altlanta ødela en del fiberoptiske nettkabler, noe som rammet en del tjenester på sørøst-kysten. En internettleverandør meldte en stund om svarte skjermer fra Virginia til Florida.

Det hele minnet om november i fjor hvor en Massachusetts-dommer hadde varslet om at straffeutmålingen til den britiske au-pairen Louise Woodward ville bli lagt ut på nettet. Han hadde ikke regnet med en strømstans hos sin egen nettleverandør. Millioner av nettbrukere ventet i timevis på ingenting.

WorldCom meldte at fredagens topp nådde opp i 1,795 megabits per sekund mot tifdligere topper på 1.680 megabits. Sprint og andre opplevet opp til 20 prosent økt trafikk på de mest trafikkerte tidspunktene

Måleselskapet NetRatings meldte dessuten at over en femtedel (22 prosent) av alle som var på weben i løpet av fredagen gikk inn på rapporten eller nyheter forbundet med rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.