BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettet Microsoft helst vil glemme

I sin iver etter å demonstrere hvor tidlig man var ute med tanken om bunting av nettleser og Windows, prøver Microsoft å glemme at mens alle andre snakket om Internett i 1994, var Gates' tanker fokusert på hans eget "Microsoft Network".

Eirik Rossen
7. aug. 1998 - 16:01

Et hovedargument fra Microsofts side mot søksmålene fra USAs myndigheter, er at buntingen mellom nettleser og Windows var tiltenkt på et så tidlig tidspunkt, at myndighetenes påstand om at det egentlige motivet var å ta rotta på Netscape, faller på sin egen urimelighet. En artikkel i New York Times torsdag - "Microsoft Says Internet Browser Idea Arose Long Before Netscape" - gjennomgår noe av den detaljerte dokumentasjonen Microsoft antakelig vil legge fram i retten mandag.

Svakheten med dokumentasjonen som presenteres i artikkelen, er at det eldste refererte dokumentet er fra desember 1993. Det dreier seg om en e-post-melding fra Microsofts nestkommanderende Steve Ballmer som oppsummerer noen inntrykk etter et besøk til Harvard. Ballmer har observert studentenes streifing på Internett, antakelig gjennom en av de aller første nettleserne som ble utviklet med grafisk brukergrensesnitt, det vil si Mosaic eller Spyglass. Ballmer skriver at "det ville virkelig bidra til å popularisere Chicago [kodenavnet til Windows 95 - red. anm.] dersom vi kunne si at Chicago gir den beste tilgangen til Internett."

Ifølge artikkelen utløser Ballmers e-post en rekke strateginotater fra begavede unge medarbeidere i Microsoft. Etter hvert blir Bill Gates overbevist om at her kan det være noe å satse på, og 6. april 1994 fattet et heldags seminar med 20 ledere og yngre medarbeidere en beslutning som i praksis gikk ut på å satse selskapets framtid på Internett, og at Internett-tilgang måtte integreres i Windows 95 og etterfølgere.

Virker ikke dette svært så overbevisende?

Argumentasjonsrekken svekkes av to forhold. Det ene er at nettleserbegrepet, i betydning grafisk brukergrensesnitt til dokumenter og nettsteder, var i ferd med å skape furore i den mer oppvakte delen av databransjen fra høsten 1993. Gjennom vinteren 1993-1994 ble stadig flere oppmerksomme på det enorme potensialet som lå i det såkalte World Wide Web. Tidlig på våren, nærmere bestemt 4. april 1994, ble Netscape stiftet og forårsaket en umiddelbar storm på børsen. Dette var to dager før det strategiske internseminaret hos Microsoft. Netscapes uttalte hensikt var å utvikle en robust og allsidig nettleser, samt annen programvare beregnet på Internett.

Det andre forholdet som svekker Microsofts argumentasjon, er at selskapet prøver å glemme at det nettet det sa eksternt at det ville satse på i 1994, ikke var Internett, men dets egne "Marvel", siden omdøpt til "The Microsoft Network".

Det vil være en smal sak for USAs myndigheter å grave fram Gates' innlegg på Comdex-messen i Las Vegas i november 1994, der han la fram sine visjoner fram til år 2005 - uten å nevne Internett en eneste gang. (Se for eksempel referatet i tidsskriftet Datatid nr 11, desember 1994.)

Det var Microsofts eget nettverk som skulle innlemmes i Windows 95, som det skulle satses "alle tilgjengelige midler" på å få folk til å slutte opp om, og som skulle være en global "plattform for uavhengige leverandører av innhold og tjenester".

Om noen påstand skulle falle på sin egen urimelighet, må det gjelde den at Microsoft skulle vært først ute med en nettleser. Og til og med Microsoft burde være i stand til å erkjenne at selskapets primære reaksjon på Internett i årene 1993 til 1995 var å bruke sitt Windows-hegemoni prøve å erstatte det med sitt eget globale men akk så proprietære nett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.