Nettet øker gjenbruk i Norge

Nordmenn legger stadig oftere ut brukte ting til salg på Internett, i stedet for å kaste dem.

Nordmenn legger stadig oftere ut brukte ting til salg på internett, i stedet for å kaste dem. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) synes det er flott, og mener gjenbruk er et viktig miljøtiltak.

Nettjenesten Finn.no kan vise til en vekst siden 2001 på mellom 200 og 300 prosent hvert halvår. Også A-pressens nettorg zett.no kan vise til stor økning. Det siste året har det vært en vekst på 30 prosent i salget av brukte gjenstander. I tillegg til å legge ut brukte gjenstander for salg, er det mange som rett og slett gir dem bort.

– Fordi vi har blitt raskt rikere de siste årene, er det mange ting som er pent brukt som folk ser på som litt gamle. Dette henger sammen med at mange av oss synes det er morsomt å kjøpe nye ting. Samtidig føler vi ofte ubehag ved å kaste ting, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Vårt Land.

Hun mener det er mange som føler det som umoralsk sløsing å kaste ting, og at de derfor heller velger å gi dem bort eller selge dem.

– Vi ønsker rett og slett å skaffe tingene våre et nytt hjem, og ønsker at de skal komme til nytte, tror Grimstad Klepp.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) har aldri kjøpt noe på nettet selv, men synes det er flott at folk bruker internett for å gi gamle ting et nytt liv.

– Dette er veldig bra. Det viser at det er mulig å få til nye former for gjenbruk ved hjelp av vår tids teknologi. Bruktsalg som fører til gjenbruk er et viktig miljøtiltak, sier hun.

Til toppen