BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettets tidsmaskin blir oppgradert

Wayback Machine vraker Linux og velger modulært datasenter fra Sun.

Wayback Machine: Du kan finne så mangt i nettets tidsmaskin. Her digi.no fra 1997, året etter oppstarten.
Wayback Machine: Du kan finne så mangt i nettets tidsmaskin. Her digi.no fra 1997, året etter oppstarten.
23. mars 2009 - 11:30

Wayback Machine er en av nettets mest spennende arkivtjenester, ettersom de har lagret websider helt siden 1996.

Her kan brukere gasse seg med en gamle og utdaterte nettsider, mange av dem med stor historisk verdi fra webens tidligere år.

Non-profit-organisasjonen Internet Archive som står bak skal onsdag denne uken lansere et flunkende nytt datasenter. Denne skal huse to petabytes med gamle nettsider.

Arkivet består i dag av 85 milliarder nettsider. Et imponerende tall, men listen er på ingen måte uttømmende. Hensikten er å ta såkalte «øyeblikksbilder» av nettsidene. En god del grafikk og lenker fungerer dessverre ikke.

Likevel er det fullt mulig å surfe tilbake i tid, og se hvordan Norges og kanskje Europas første rendyrkede nettavis så ut i februar 1997, et halvår etter oppstarten.

Omtrent samtidig markerte Microsoft Norge lanseringen av Internet Explorer 5.0 på sine nettsider. Nettpionerene i Powertech kunne melde at virtuelle domener ga penere adresse på internett, med layout og HTML sjarmerende nok skrevet av en av gründerne selv.

Under lanseringen av tjenesten i 2001 inneholdt arkivet mer enn 10 milliarder nettsider og databasen bestod av rundt 100 terabytes med data. I 2006 hadde databasen vokst til to petabytes og i dag er den enda større.

Ifølge Wikipedia består arkivet i dag (2009) av over tre petabytes med data, og vokser med over 100 terabytes i måneden. Nå skal datasenteret oppgraderes.

- For første gang vil Wayback Machine ta i bruk et modulært datasenter, opplyser Sun Microsystems i forbindelse med invitasjonen til denne ukens begivenhet.

Her går det frem at arkivet har vraket Linux-servere til fordel for servere med Solaris 10, ZFS-filsystem, og Sun Fire x4500-bokser i et modulært datasenter fra Sun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.