TELEKOM

Nettgiganter over på permanent IPv6

Samles om felles, global lanseringsdato.

19. jan. 2012 - 07:37

Fire av verdens største webaktører, Facebook, Google, Microsoft Bing og Yahoo! skal den 6. juni i år permanent begynne å tilby de fleste eller alle sine nettjenester via versjon 6 av internettprotokollen, IPv6. Begivenheten, som kalles for World IPv6 Launch, arrangeres av Internet Society.

Det er selvfølgelig ikke nok at disse aktørene begynner å tilby tjenester via IPv6. Også nettleverandører og utstyrsleverandører må være med.

Så langt har ISP-ene AT&T, Comcast, Free Telecom, Internode, KDDI, Time Warner Cable og XS4ALL forpliktet seg å tilby IPv6 til en betydelig andel av selskapenes kunder innen begynnelsen av juni. Dessuten skal IPv6 være aktivert i alle rutere for privatmarkedet fra Cisco og D-Link innen den 6. juni.

Også Akamai og Limelight, leverandører av innhold på vegne av andre aktører, skal sørge for permanent aktivering av IPv6 på tvers av selskapenes infrastruktur.

– Det faktum at ledende selskaper på tvers av flere bransjer inngår betydelige forpliktelser til å delta i World IPv6 Launch er nok en indikasjon på at IPv6 ikke lenger er et lab-eksperiment. Det er her nå og utgjør et viktig neste skritt i Internetts evolusjon, sier Lese Daigle, teknologisjef i Internet Society, i en pressemelding.

– Etter hvert som flere IPv6-tjenester blir tilgjengelige, blir det stadig viktigere for selskaper å akselerere sine egne utrullingsplaner, mener Daigle.

Tomt

Bakgrunnen for at stadig flere presser på for å få alle typer Internett-aktører til å tilby og bruke IPv6, er at det sentrale forrådet av IPv4-adresser er tomt. Også flere av de regionale forrådene er i ferd med å gå tomme. Det er ventet at nye tjenester etter hvert vil bli tvunget over på IPv6, siden det ikke vil være noen ledige IPv4-adresser å tilby disse.

Utvalget av IPv6-adresser er enormt mye større enn det som støttes av IPv4. Et tall som har blitt nevnt er 4,8×1028 per menneske på jorden. Det burde holde en stund, i motsetning til de knapt 4,3 milliarder adressene som IPv4 i teorien kan tilby.

I tillegg til de store webaktørene, er det også en del mindre aktører som har forpliktet seg til å tilby sine tjenester via IPv6. En oversikt finnes på denne siden. Målet er selvfølgelig at flere skal forplikte seg til dette.

I Norge er de fleste internettilbyderne i gang med testing av IPv6, men bare noe ganske få tilbyr dette kommersielt. Situasjonen er trolig den samme for nettstedene. Få eller ingen andre enn VG Nett har markert seg på dette området.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.