JUSS OG SAMFUNN

Nettgiganter tar i bruk «åpen web»-avtale

Skal gjøre det enklere å sikre brukere mot patent- og copyrightkrav.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 2009 - 14:57

Open Web Foundation (OWF) lanserte nylig en gjenbrukbar avtaletekst, Open Web Foundation Agreement (OWFa), som enkelt skal kunne tas i bruk av fellesskap og organisasjoner som står bak spesifikasjoner av mange slag. Hensikten er å tilby et alternativ til å måtte forhandle fram lisensavtaler i hvert tilfelle.

OWF ble stiftet sommeren 2008 med det formål å skape et hjem for fellesskapsdrevne spesifikasjoner.

Avtalen er designet for å brukes sammen med relativt stabile spesifikasjoner og spesifikasjoner som anses for klare til bruk eller som allerede blir benyttet.

Spesifikasjoner som gjøres tilgjengelige under OWFa kan inkludere alt fra små ad-hoc-formater som skisseres blant venner, til omfattende samarbeid mellom flere selskaper som vokser videre til å bli internasjonalt anerkjente standarder.

OWFa stadfester opphavsretten og patentrettighetene til en spesifikasjon, noe som skal sikre at brukere lenger ned i økosystemet kan fritt implementere og gjenbruke den lisensierte spesifikasjonen uten å måtte søke om ytterligere tillatelse.

I tillegg til selve avtalen, har Open Web Foundation også laget en mer lettlest oversikt over avtaleteksten.

I forbindelse med lanseringen av avtaleteksten, ble det også kjent at blant annet Facebook, Google, Microsoft og Yahoo har forpliktet seg til å bruke avtalen sammen med i alt ti ulike spesifikasjoner.

I de følgende månedene skal OWF blant annet utvikle gjenbrukbare Contributor License Agreements, som kan brukes av spesifikasjonsfellesskap under selve utviklingsfasen, allerede før en brukbar spesifikasjon er fullført.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra