BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettinnbruddet politianmeldes

- Vi vil iløpet av dagen gå til politianmeldelse av innbruddet som skjedde på vår server i helga, sier informasjonssjef Arne Cartridge i Telenor Nextel til digi:tele. Cartridge har orientert Økokrim om saken.

Øystein Kvistad
7. apr. 1997 - 13:44

- Allerede i går kunne vi konstatere at ødeleggelsene på vår server skjedde via åpne web-sider. Slik det ser ut nå er vi rimelig sikre på at hackeren har kommet seg inn via søkesiden til Dagbladet, hvorfra vedkommende har funnet et skjult script og derigjennom slettet 15.000 hjemmesider, sier Arne Cartridge til digi:tele.

Ifølge Cartridge har Telenor Nextel visse formeninger om hvem som har begått udåden, men dette vil det bli opp til politiet å følge opp. Økokrim mottar iløpet av dagen en anmeldelse av saken.

Telenors dataingeniører tror lite på ryktene på nettet om at det er tyske hackere som står bak. Arne Cartridge, som er tidligere informasjonsdirektør i Digital Equipment Norge og har svært god kjennskap til datamiljøet, tror ryktene om at en tysk hackerbande har vært på ferde mest sannsynlig er et røykteppe som er lagt ut.

- Dette smaker ikke av Chaos Computer Club i det hele tatt, sier Cartridge, som viser til at CCC alltid legger igjen et "visittkort" når de har vært på ferde.

- Etter det jeg har klart å bringe på det rene er dette faktisk første gang Telenor Nextel er utsatt for hacking. Vi har ikke registrert aggressive forsøk på systemhacking engang, noe som er forbausende selskapets størrelse tatt i betraktning, sier Cartridge.

Telenor Nextel vil de nærmeste dagene skaffe seg oversikt over omfanget av skadene. Selskapet er i løpende kontakt med sine største kunder om rapportering av økonomiske tap.

Det var natt til søndag det ble oppdaget at store deler av filene på Telenor Nextels web-server var borte. I alt 70 firmaer og 11.000 privatpersoner fikk sidene sine slettet av datasnokeren. Telenor Nextel har til sammen 125.000 privatkunder. Selskapet innrømmer at sikkerheten på redigeringsprogrammene til disse kundene kan bli bedre, og søndag satte selskapet i verk ekstra overvåking av sitt dataanlegg.

Om en times tid sender Telenor Nextel ut en pressemelding om saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.