Nettjournalistens hendige hjelper

På CeBIT fikk jeg det bekreftet: Hendigere hjelper for en nett-journalist på messetur enn et allsidig digitalt kamera, finnes ikke. Jeg var utstyrt med Kodaks DC210 Zoom.

På CeBIT fikk jeg det bekreftet: Hendigere hjelper for en nett-journalist på messetur enn et allsidig digitalt kamera, finnes ikke. Jeg var utstyrt med Kodaks DC210 Zoom.

Zoom-egenskapen tilsvarer 29 til 58 mm på et vanlig kamera. Det ideelle hadde vært å kommet opp i den tradisjonelle portrettlinsen på 70 mm. Men i forhold til den minimale vidvinkelen jeg har trasket rundt med tidligere, og som jeg måtte bruke for å ta bildet til denne artikkelen, er 58 mm en stor framgang. Jeg fikk brukbare bilder til mitt formål, nettavisen digi.no, uten å måtte stille meg opp 50 centimeter foran målet for bildet.

I flere tilfeller, som under seansen med statsminister Muhathir Mohamad fra Malaysia, kom både zoom og blitz på prøve, noe de greide bra. På dette bildet har jeg fulgt statsministerens raske gange inn i salen. Bakgrunnen bærer preg av kamerabevegelsen, mens forgrunnsfiguren er forholdsvis skarp.

En stor fordel med Kodaks design, er at du slipper å betrakte en LCD-skjerm når du skal komponere bildet. DC210 holdes og betjenes på samme måte som et vanlig kamera. Hvis du vil kan du innstille kameraet slik at det ferdige bildet vises noen sekunder på LCD-skjermen rett etter at du har knipset det. Skal du ta flere bilder i rask rekkefølge, kan denne egenskapen skrus av. Kameraet er ingen motorisert blitzer, men tiden du må vente fra et knips til neste er likevel akseptabel, også med blitz.

LCD-skjermen brukes når du vil se på bildene du har tatt, til innstillinger som valg av lagringsformat og oppløsning, og til innstillinger når du skal kople apparatet videre. En egen kabel lar kameraet vise bilder på vanlig tv, en annen brukes til overføring til PC.

Med bærbar PC på messe gidder du selvfølgelig ikke drasse rundt med kabel. Kameraet lagrer bildene på en CompactFlash-brikke på 4 MB (litt over 3,5 MB formatert). Den er stor nok til 13 bilder i jpeg-format, når du velger den beste oppløsningen: 1152 ganger 864 punkter. (Det er selvfølgelig ingen grunn til ikke å velge den beste oppløsningen, selv for en nettavis.) Når brikken er full, er det lettere å bytte brikke enn å bytte film på et vanlig kamera. Brikken er liten og tynn: ca 4,5 ganger 3,5 centimeter. Den passer til en holder formet som et standard PC-kort, og PC-en gjenkjenner denne enheten som en ekstra liten disk straks maskinen merker at kortet er på plass. Du kan følgelig overføre bilder, tømme brikken til neste knipsing - eller lagre hva du vil av filer på det, for eksempel redigerte bilder.

Det eneste du virkelig forbruker med et digitalt kamera, er batterier og eventuelt papir til utvalgte fargeutskrifter av redigerte bilder. Kameraet krever fire standard batterier. Den første bunten, kjøpt på Rimi for 24 kroner, holdt ikke mer enn til 60 høyoppløste bilder. Den neste bunten, kjøpt i fotoforretning for 40 kroner, har passert denne grensen, og holder ennå. Men en pakke jeg kjøpte i Tyskland holdt såvidt til ett bilde, enda batteriene siden ble målt til bare såvidt under de reglementerte 1,5 volt. Moralen er enkel: kjøp gode batterier - billige batterier er bare med på å ødelegge opplevelsen.

DC210 Zoom koster 7990 kroner eks mva, inkludert programvare, kabler PC-kort-adapter og 4 MB brikke. Markedssjef Preben Haanes hos kameraets distributør Daguerre Distribusjon opplyser at en ekstra 4 MB brikke selges for 900 kroner eks mva (og uten adapter), mens en 10 MB brikke - med plass til over 30 høyoppløste bilder - koster 1680 kroner og en 20 MB kommer på 2900 kroner. Daguerres nettsted inneholder for øvrig priser og spesifikasjoner til alternativer til DC210 Zoom.

Til toppen