Nettkafé brente seg på CD-brenning

En britisk Internett-kafé hvor brukerne kan få nedlastede filer brent til CD, er av britisk høyesterett blitt gjort medansvarlig for brukernes kopiering av ulovlige musikkfiler.

De fleste vil nok synes at en tjeneste slik den EasyInternet Café Ltd til nå har tilbudt - muligheten til å få lagret nedlastede filer av alle slag brent til en CD - som et godt tilbud.

Men britisk musikkindustri, men BPI i spissen, er ikke enig i dette. Organisasjonen har i britisk høyesterett ført sak mot kaféen fordi den organisasjonen mener at kaféen må være ansvarlig for hva brukerne får brent til CD. Dette skriver BPI i en pressemelding denne uken.

Høyesterettsdommeren i saken har gitt BPI medhold og mener at kaféen henvisning til at det må være brukernes ansvar hvis de laster ned og får lagret ulovlig materiale, selv om det foregår i EasyInternet Cafés lokaler og med kaféens utstyr. Det gjenstår ennå å se hvor mye kaféen må betale i erstatning.

BPI er selvfølgelig fornøyde med rettens kjennelse og mener at den bekrefter det faktum at det er ulovlig å kopiere og selge andre menneskers musikk uten deres tillatelse.

Eieren av EasyInternet Café, Stelios Haji-Ioannou, vil derimot anke dommen fordi han mener dommeren har mistolket loven som utgjorde selskapets viktigste forsvarspunkt. Denne britiske loven gjør det lovlig i private og hjemlige sammenhenger å gjøre opptak av TV-programmer som kringkastes eller sendes over kabel hvis hensikten er å se eller høre på opptaket ved et tidspunkt hvor det passer bedre.

Loven er grunnlaget for at man har lov til å ha og bruke videoopptakere i hjemmet. Haji-Ioannou mener at den sammen loven vil måtte gjelde for forbrukere som laster ned musikk i selskapets Intenett-kaféer for å lytte til den ved et mer passende tidspunkt. Han mener derfor at dette er et spørsmål som må avgjøres av Overhuset.

En tilsvarende sak fant sted i Norge i 2001. Det kan du lese mer om her:

Til toppen