BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettlenking lovlig

Det er lov til å lenke til nettsteder, selv om innholdet på nettstedene det lenkes til kan være ulovlig. Dette mener tysk rett, i en dom som kan få betydning også i Norge.

Per Christian Stokke
2. juli 1997 - 12:31

Det er den venstreradikale PDS-politikeren Angela Marquardt som nå er frikjent, etter at den tyske påtalemakten tiltalte henne for å lenke til det ulovlige nettmagasinet Radikal.

Magasinet Radikal ble forbudt på midten av 1980-tallet, etter at det hadde publisert en rekke oppfordringer til å styrte den tyske regjeringen. I september i fjor truet tyske påtalemyndigheter landets internettleverandører med straffeforfølge enhver som ga magasinet serverplass. Dette førte til at magasinet flyttet til en serverplass hos XS4All i Nederland.

Den tyske påtalemakten kan ikke straffeforfølge den nederlandske internettleverandøren, men valgte i stedet å reise tiltale mot Angela Marquardt. Fordi hun hadde pekere til nettstedet på sine hjemmesider, måtte hun også stå til ansvar for innholdet på serveren, mente myndighetene.

Nå sier altså rettsapparatet nei.

I rettens kjennelse heter det at hun ikke kan straffes for utelukkende å ha en peker til et nettsted på sin hjemmeside. Retten sa videre at det ikke fantes noen lovhjemmel som påla nettbrukere å kontinuerlig sjekke innholdet de peker til, for å forsikre seg om at det ikke var kommet ulovlig innhold der etter at pekeren ble satt opp.

Dette er den første kjente rettskjennelsen for hyperlenking, eller peking til andre nettsteder på Internett. Det er derfor ventet at kjennelsen vil få innvirkning på senere rettstvister på Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.