BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Nettleser- og Windows-integrering kjent siden 1994

Microsoft hevder at integreringen av Windows 95 og nettleseren Internet Explorer, altså det Justisdepartementet vil straffe for dem i dag, har vært allment kjent siden 1994, og at den ble godkjent av departementets vedtak for to år siden.

Eirik Rossen
28. okt. 1997 - 13:59

Microsoft har svart på regjeringens stevning i et tretten siders dokument. Selskapet hevder at det insisterte på å få inn en formulering i det dekretet som ble vedtatt for to år siden, nettopp for å sikre seg full frihet i håndteringen av nettleser og operativsystem, og at Justisdepartementet godkjente denne formuleringen som ble innlemmet i dekretet.

Selskapet hevder også at antitrustavdelingen i departementet var kjent med planene om å integrere Internet Explorer i Windows 95, i juli 1994, på et tidspunkt da Microsoft allerede var i forhandlinger med departementet om ordlyden i vedtaket. Følgelig er departementet ulovlig sent ute med å prøve å endre status quo.

Dokumentet peker blant annet på at kodenavnet for Windows 95 var Chicago, og at kodenavnet for den Internett-relaterte koden som etter hvert ble døpt Internet Explorer, var "O'Hare", for å understreke at den skulle være et utgangspunkt for å nå andre steder fra Chicago. (O'Hare er Chicagos internasjonale flyplass.)

Departementets syn er motsatt - at Microsoft har buntet sammen to ulike produkter, nettleser og operativsystem, og brutt vedtaket ved å insistere på at alle som lisensierer Windows 95 også lisensierer Internet Explorer. For dette bruddet på vedtaket fra 1995 skal Microsoft betale dagbøter på én million dollar inntil selskapet legger om sin praksis og følger vedtaket.

Uavhengige instanser karakteriserer vedtakets formulering som tvetydig: Microsoft på legges å ikke knytte kjøpet av et produkt til et annet, men innrømmes samtidig retten til å utvikle nye, uavhengige produkter.

Eleanor Fox, professor i antitrustlovgivning ved New York University Law School, sier til Reuters at Høyesterett i 1984 vurderte to ulike kriterier for hvorvidt to ting kunne kalles ett produkt eller ikke - den funksjonelle relasjonen mellom dem, eller måten markedet etterspurte dem på - og kom fram til at det var etterspørselen som måtte være hovedkriteriet.

Microsoft-dokumentet ble lagt fram i forbindelse med en rettshøring mandag. Dommer Thomas Penfield Jackson ga selskapet frist til 10. november med å utarbeide en formell respons til regjeringens syn. En avgjørelse om sakens videre gang kan komme i slutten av november eller i begynnelsen av desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.