JUSS OG SAMFUNN

Nettmålinger: Medieaktører tar samling i bånn

Etter mye krangling kommer endelig IT-bransjen, avisfolket, annonsørene, fagpressen og medieformidlerne sammen for å diskutere nettmålinger i felleskap. Nå tar diskusjonene til for alvor.

Herman Berg
3. feb. 1998 - 16:48

Hvem skal sitte i styringsgruppen for felles servermålinger? Skal den forhåndsbestilte rapporten til 70.000 kroner være grunnlaget i det videre arbeidet med å få etablert en felles målestandard i Norge? Og hvilke instanser skal stå for den uavhengige kontrollen av Internett-tallene?

Dette er bare noen av spørsmålene som kommer til å svirre rundt i VG-bygget torsdag 12. februar.

Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL) og Norske Avisers Landsforening (NAL) har hatt møte med Norske Annonsørers Forbund (ANFO) og Den Norske Fagpresses Forening (DNFF). Sammen har de konkludert med at et nytt fellesmøte mellom "alle aktuelle parter", inkludert medieformidlere og nettaktører, er løsningen for å komme videre i arbeidet med å få etablert et fellessystem for internettmålinger.

KDL og NAL brukte det meste av fjoråret til å arbeide med servermålinger. Arbeidet gikk med sneglefart. En kostbar rapport ble utarbeidet av en ekstern konsulent, men da NAL mottok rapporten var organisasjonen usikker på hvor mye verdi den egentlig hadde og ville ikke betale sin andel (se egen relatert sak i margen til høyre).

KDL sådde på sin side tvil om NALs egentlige interesser i internettarbeidet, i og med at annonseinntektene til NALs medlemmer presumptivt kommer fra papirutgivelser.

Ifølge både Per Morten Hoff i KDL og Helge Holbæk-Hanssen i NAL utgjør disse konfliktene ikke lenger noe problem:

- Det har vært en prosess med litt meninger. Partene har til dels snakket forbi hverandre. Derfor går vi nå ut med et bredt møte. Det haster å få dette på plass, sier generalsekretær Hoff.

- Uengheten med NAL rundt betalingen av rapporten er delvis løst, og vi regner den for ute av verden. Rapporten er et godt grunnlag for videre arbeid, og vi vil overlevere den til interimstyret som vil bli valgt på fellesmøtet, sier Hoff som nå har sluttet endelig fred med NAL.

- Vi har vært i tvil om NAL har hatt de samme interessene som oss i dette arbeidet. Vi har selv sett spøkelser på høylys dag. Men vi har gått noen runder med sentrale NAL-aktører og fått forsikringer om at det ikke er tilfelle. Nå er vi overhodet ikke engstelige for at NAL skal bli en bremsekloss i dette arbeidet, sier Hoff.

Markedssjef Helge Holbæk-Hanssen i NAL bekrefter optimismen fra KDL:

- Problemet rundt rapporten har vi ryddet opp i, og vi er enige i at vi nå bør samle flest mulig av aktørene innen området til diskusjoner. Jeg føler at man er enige og er veldig optimistisk i øyeblikket. Det skal blant annet lages et mandat for møtet som styringsgruppen skal jobbe etter, og der mener vi det bør ligge en tidsplan for fremdriften i arbeidet, sier han.

Det finnes likevel noen fartsdumper på informasjonsmotorveien som må forseres. Scandinavia Online, som sitter på det nettstedet som drar inn flest annonsekroner i Norge, har allerede signalisert at de ikke vil ha noen operativ styringsgruppe som består av andre enn nettaktørene selv (se egen relatert sak). Det vil si at SOL blant annet vil utelukke KDL og NAL fra en slik gruppe.

I invitasjonen til fellesmøtet heter det at møtets formål er å velge en styringsgruppe med representasjon fra NAL, KDL, ANFO, reklamebransjen, medieformidlerne og de uorganiserte (som Nettavisen og digi.no).

- SOL har nøyaktig samme standpunkt som tidligere, sier informasjonsdirektør Lasse Gimnes i SOL.

- Bare så det ikke blir noen misforståelse; det er ingen konflikt mellom SOLs syn og invitasjonen til fellesmøtet. Vi støtter en styringsgruppe som skal jobbe for en hurtig løsning på det å finne oppslagsundersøkelser, felles valuta, osv. Det vi derimot ikke kommer til å støtte, er en operativ styringsgruppe med andre medlemmer enn nettaktørene selv. Det er viktig å forstå forskjellen på det å styre noe til startstedet og styre noe operativt fra det samme stedet, sier Gimnes.

Uansett operativ eller ikke, så er også Gimnes positiv når det gjelder videre den seneste utviklingen i statistikkarbeidet.

- Alle føler at dette haster, og det blir prioritert høyt. Vi skal ha flest mulig med i en startfase, og vi har vært én av flere som har vært aktive i prosessen, sier han og holder på 1. juni som oppstartsdato.

- 1. juni har vært et personlig mål for meg. Jeg håper og tror vi skal greie det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra