BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nettmegler går for elektronisk signatur

En norsk nettmegler kan få fart på elektronisk signatur ved salg av millionboliger over nett.

19. okt. 2005 - 11:25

15. desember skal bruk av elektronisk ID og signatur i offentlig sektor være klart for bruk, men det er fortsatt få private områder denne tjenesten er tilrettelagt for.

Nå kan nettmegleren Advokatoppgjør (ao.no) bli banebrytende i bruken av elektronisk signatur (ID).

Ao tilbyr salg av boliger over nett med budgivning, visning og oppgjøret for kunden til en langt lavere pris enn tradisjonelle meglere.

Advokat og daglig leder Tom H. Glosimot forteller til digi.no at de har valgt Buypass som leverandør og samarbeidspartner.

Det er nettopp på store finansielle transaksjoner, nettmeglere har møtt skepsis på salg av boliger til flere millioner kroner.

Bruk av Buypass vil være redningen og svaret på en sikker identifisering av interessentene og salg av bolig over nett.

Ao.no skal ha lagt betydelige ressurser i utvikling av databasen sammen med bransjefolk. Utviklingen startet i 2001, og har vært nå operativ i tre kvart år. Glosimot sammenligner brukerfunksjonalitet og sikkerhet på samme nivå som nettbanken.

Rundt 25 skjemaer som en privatperson må ha for å selge bolig, er integrert i systemet. Dette inkluderer pantattester, kjøpekontrakter og skjøter.

Ao-kunden vil ha bruk for elektronisk signatur både i forhold til skjøter, lån til banken og oppgjør, og Glosimot antyder minst tre operative ID-tjenester.

Ao og Buypass har brukt flere måneder på å integrere de forskjellige systemene og plattformene til å kunne prate med hverandre.

Med tanke på at det årlig selges 150.000 boliger kan dette bli en betydelig transaksjonsinntekt for ID-leverandørene, som tar mellom en til tre kroner per transaksjon.

ID-leverandøren Buypass utsteder tippekort for norsk Tipping, og er eid i fellesskap av Posten og Norsk Tipping.

Administrerende direktør Gunnar Lindstøl i Buypass forteller til digi.no at de nå har 150.000 aktive kunder. Disse står for halvannen millioner ID-transaksjoner per måned, der hovedtyngden kommer fra spill.

Nå ser han framover til nye tjenester i MinSide-portalen som blir operativ fra nyåret, der nye tjenester mot det offentlige og kommuner stadig utvikles.

Han har store forventninger til eiendomssalg over nett med sikker ID gjennom Advokatoppgjør.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.