Nettmusikk kan bli dyrere

Flere ledende plateselskaper skal være av den oppfatning av at de tjener for lite på tjenester som iTunes.

Flere ledende plateselskaper skal være av den oppfatning av at de tjener for lite på tjenester som iTunes.

Flere ledende plateselskaper skal ifølge Financial Times være i samtaler med musikknedlastingstjenester på nett for å heve engrosprisene på musikkprisene. Dette som et forsøk på å tjene mer på den voksende etterspørselen etter lovlig nedlastbar musikk.

Financial Times er oppgir ikke hvilke kilder avisen har, men skriver at ingen av de tre aktuelle selskapene, som inkluderer EMI og Warner, vil kommentere saken. Universal Music og Sony BMG skal ikke ha noe ønske om å gjøre endringer i musikknedlastingsmarkedet, og et annet stort, men ikke navngitt plateselskap sier til Financial Times at markedet ennå ikke er modent nok for en prisøkning.

Musikken som lastes ned mot betaling utgjør omtrent to prosent av det totale musikkmarkedet.

Analytikere mener at en prisøkning igjen kan øke etterspørselen etter piratkopiert musikk. Michael McGuire, analytiker i Gartner, sier til Financial Times at en prisøkning kan redusere plateselskapenes inntekter siden de fleste brukerne er vant til å betale 99 cent eller mindre for hvert spor. Financial Times mener at engrosprisen ligger på omtrent 65 cent.

- For meg ser dette ut til å være et særdeles feil tidspunkt å gjøre dette på, sier McGuire.

Det er mye som tyder på at platebransjen er en smule frustrerte over Apples svært vellykkede musikkstrategi. Selskapets iTunes Music Store har solgt mer enn 200 millioner spor, og står for omtrent 65 prosent av alt som tilbys lovlig på nettet.

En ikke navngitt bransjeaktør sier til Financial Times at "vår musikk ikke noe som skal gis bort for å selge iPods". Andre i bransjen er bekymret over Apples store markedsandel. Dette skyldes delvis at Apples musikkbutikk og iPod-spillere i liten grad er kompatible med produkter og tjenester fra andre leverandører. Det fryktes derfor at Apple skal få for stor makt i denne delen av markedet.

Nylig ble det kjent at EU etterforsker hvorfor musikk fra Apple iTunes er dyrere i Storbritannia enn i euro-landene.

Til toppen