Nettmusikken ødelegges av rettighetskrøll

IFPI mener at manglende interoperabilitet mellom kopi-sperresystemer for musikkfiler er problematisk

IFPI mener at manglende interoperabilitet mellom kopi-sperresystemer for musikkfiler er problematisk

Dagens marked for lovlig musikknedlasting domineres av musikkfiler basert på kopisperreteknologi (DRM) fra Apple og Microsoft. Det er i utgangspunktet positivt med konkurranse i dette markedet, men mye tyder på at det i dette tilfellet ikke er positivt for forbrukerne.

Problemet for kundene er at de må velge den ene eller den andre løsningen. Brukere av Apples iPod-enheter kan bare kjøpe musikk med Apples DRM-løsning, i praksis fra iTunes Music Store. Brukere av de fleste andre MP3-spillere kan bare kjøpe musikk fra tjenester som baserer seg på Microsofts DRM-løsning.

Også platebransjen, ved bransjeorganisasjonen IFPI, ser nå ut til å ha innsett dette. IFPI skriver i organisasjonens Digital Music Report for 2006 at den største utfordringen med DRM-teknologier i dag er å få dem til å operere så glatt at de ikke er til bry for konsumentene.

Selv om det fortsatt er tekniske detaljer som må forbedres, mener IFPI at problemet i stor grad skyldes avgjørelsen fra de ledende teknologitilbyderne å utvikle DRM-systemer som ikke er kompatible med hverandre. Denne mangelen på interoperabilitet mellom enheter og tjenester begrenser konsumentenes valgmuligheter når det gjelder hvilken tjeneste de ønsker å bruke.

Nå som brukermassen av digitale musikkspillere er i ferd med å nå en kritisk masse, mener IFPI at det å gjøre musikkspillere kompatible med forskjellige typer musikktjenester på nettet må gis topp prioritet.

IFPI venter at DRM-løsningene nå vil begynne å bli mer utbredt også på andre typer enheter, slik som mobiltelefoner, set-top-bokser, bilradioer og spillmaskiner. Det haster derfor med å finne en løsning.

IFPI mener at det er teknologiselskapene som sitter muligheten til å fjerne dette hinderet til framtid markedsvekst. IFPI oppfordrer derfor selskapene til å gjøre det mulig for de proprietære DRM-systemene å fungere sammen. På kort sikt mener IFPI at det å tillate nettjenestene å benytte alle tilgjengelige systemer, vil være et enkelt, første skritt å gjøre.

På lenger sikt vil blant annet Coral Consortium, hvor IFPI er blant medlemmene, forsøke å finne løsninger på et teknisk nivå.

Til toppen