Nettoppslagsverk lærer av egne søk

Nå kan forskere som er lei av å søke rundt etter synonymer bruke en database som lærer underveis. Et nytt selskap vil veilede forskere til de riktige søkeformuleringene.

Selskapet search4science lanserer nå en såkalt intelligent database som skal hjelpe forskere fra hele verden å formulere seg korrekt.

Systemet er utviklet som et vitenskaplig oppslagsverk som vokser etter hvert som det blir brukt.

Et 20-talls personer fra Cell Network Oslo har i samarbeid med 35 forskere og studenter tilknyttet Forskningsparken i Oslo siden januar arbeidet med en ny metode for å finne relevant informasjon på Internett.

Nå etableres altså selskapet search4science AS. Selskapet eies av gründerne og institusjonelle investorer.

Resultatet av samarbeidet er nettstedet search4science.com, en interaktiv og intelligent søketjeneste som i startfasen inneholder omlag 50.000 vitenskapelige ord og uttrykk.

Mandag 4. desember 2000 åpnet møteplassen search4science.com for forskere og cirka 2000 nye ord har allerede blitt lagt inn i databasen av brukere. I tillegg til søkemotoren tilbyr nettstedet for eksempel diskusjonsgrupper og en epostkatalog rettet mot forskere.

- Forskere er lei av det kaos av informasjon som råder på Internett, der mange brukere sjelden finner det de leter etter, sier Bjørn K. Pedersen, adm. dir. og gründer av search4science AS i en pressemelding.

- Vår søkemetode er løsningen på problemet ettersom den tilbyr flere synonymer og emnerelaterte ord jo flere som bruker den. Den tekniske løsningen er det allerede søkt patent på, forteller han.

I drøyt et år har utviklingen pågått i samarbeid med KPNQwest Norway, IBM Norge AS, og hovedpartner Cell Network.

- En database som automatisk utvikler, vedlikeholder og utvider innholdet er optimal for diverse Internett-portaler og vi kommer til å få se flere bruksområder for denne teknologien fremover, avslutter Janicke Groseth, prosjektleder i Cell Network Oslo.

Til toppen